2023. július 28., péntek

Grízes (darás) tészta receptje

Édes változata

Hozzávalók (3–4 adag): 25 dkg (rövid)metélt, 7 dkg búzadara, 2 dl víz, olaj a pirításhoz, só, baracklekvár, porcukor
Elkészítés ideje: 20–25 perc.
Elkészítés menete: Elsőként kezdd el főzni a tésztát: végy egy alkalmas lábast, melegíts benne vizet, és ha már elkezdett forrni, dobd bele a tésztát, egy csipet só és pár csepp olaj társaságában. Ezután kezdd el pirítani a búzadarát egy nagyon kis adag olajon, folyamatosan kevergetve, mert az elején ugyan nem úgy látszik, de nagyon könnyen odaég.
Ha már kellőképp megpirult, add hozzá a vizet, és addig kevergesd együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vedd le a tűzről, és dolgozd össze a tésztával. Nem túl diétás megoldásként önts rá jó nagy adag lekvárt, majd szórd meg a tetejét jó sok porcukorral, mert a grízes tészta úgy jó, és a menzán egyébként se adtak belőle eleget.

Sós változata

Elkészítése: A fentiekhez hasonlóan készítjük, de a darához a vízzel történő felöntéskor több sót adunk, így pároljuk meg, és keverjük össze a tésztával.
Ízlés szerint még sóval (borssal) fűszerezve, finom ecetes salátával, savanyúsággal, savanyú káposztával, vagy csak önmagában tálaljuk.

Hamis grízes tészta

Találtam az interneten olyan ajánlást is, hogy gríz helyett prézlit érdemesebb használni, mert hamarabb kész van, és az íze is jobb. Kísérletező kedvű olvasóimnak ajánlom kipróbálni. És ha tényleg igaz, kérem írja meg nekem a bejegyzés alatt található hozzászólás rovatomba, hogy más is bátorságot nyerjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése