2023. június 9., péntek

Nevezetességek az Ibériai-félszigeten (5. rész)


Estoril ideális mikroklimája miatt kedvelt óceánparti üdülőhely Portugáliában.. A fővárostól, Lisszaboltól 15 km-re található. Estorilban éppúgy megtalálhatóak a szép, 19. században épült villák és hotelek, mint a körülbelül 2000 éves római kori épületmaradványok. Híres kaszinója a Casino Estoril.    A múltban jelentős halászati kikötő volt, de a 20. század óta főleg turisták célállomása. 

A város hírnevét Fausto de Figueiredo polgármester (1913-1917) alapozta meg, Estorilból világhírű fürdőhelyet faragott. Emlékére a Kaszinó előtti parkba állítottak szobrot.

 
A városközpontban álló Kaszinó 1931-ben épült. Ma is Európa legnagyobb kaszinója.
A Kaszinó mellett az Estoril Kongresszusi Központ hatalmas, többfunkciós épülete áll.
Itt élt Horthy Miklós Magyarország kormányzója emigrációban és halt meg 1957-ben. A II. világháború után emigrációba kényszerülő Horthy Miklós 1948-ban kérte letelepedését Bajorországtól, Svájctól és az Egyesült Államoktól, de - érthető okok miatt - mindenhol zárt ajtókra talált. Így maradt Portugália, ahol 1949-ben a fasiszta diktátor Salazar örömmel, tárt karokkal fogadta.

Lakóhelye - egészen 1957-ben bekövetkezett haláláig – Estoril lett, a festői, Lisszabon melletti kisváros. A képen látható villában lakott feleségével.
Kenderesi temetése előtt Estorilban nyugodott.

Kenderesen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése