2023. május 6., szombat

A magyar sport napja - május 6.

       Annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club (MAC) 138 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt Budapesten.
          A kormány 2000-ben hozott határozata alapján ünnepeljük a magyar sport napját, tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját. Ennek jegyében az akkori ifjúsági- és sportminiszter díjakat alapított, hogy a magyar nemzet nevében köszönetét fejezze ki a hazai sportélet kiválóságai előtt, és követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek. 

  Ezen a napon a kiemelkedő   sportteljesítményt nyújtó sportolóknak adományozzák a Csík Ferenc-díjat. 
A Bay Béla-díjat azok kapják, akik edzői tevékenységükkel és jelentős nevelő-oktató munkájukkal járultak hozzá a magyar sportélethez. 
Kemény Ferenc-díjat a sport területén kiemelkedő tudományos tevékenységet végzők nyerik el.
Kerezsi Endre-díjat a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében kifejtett eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozzák.
Esterházy Miksa-díjat a sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére alapították.
          A testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozók, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében ahazai és nemzetközi sportéletben eredményesen munkálkodó személyek részére nyújtják át. Kiosztásra kerül a Magyar Sportért Életműdíj és a Magyar Sportért Díj. A Magyar Sport napja alkalmából megkoszorúzzák a Szabadság téri MAC emlékművet


Sporthumor







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése