2023. január 2., hétfő

Bevezetik az eurót - 1999. január 1.

A világ gazdaságtörténetének egyik legnagyobb vállalkozásaként, bankjegyek és pénzérmék formájában is bevezették az új európai közös valutát, az eurót, s egyúttal a 12 európai ország  304 millió lakosa számára megszűntek a nemzeti fizetési eszközök (márka, lira, frank, schilling stb..). Az eurózóna tagállamai: Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.  Az euró megszületése, s létrehozása "Európa alapító atyáinak" alapgondolatából fakad: ők a II. világháború után a gazdasági integrációban látták az egyetlen lehetőséget arra, hogy a kontinens elkerülje az újabb háborúkat. A átálláshoz mintegy 15 milliárd bankjegyet és több mint 50 milliárd pénzérmét készítettek az eurózónában.
A pénzérmék készítése 1998 májusában kezdődött,  a papírpénzeké pedig 1999 júliusában. Ez utóbbiak egy része Nagy-Britanniában készült – miközben a britek nem is tagjai az eurózónának. A bankjegyek között hét különböző címletű van.  A legkisebb az 5 eurós, a legnagyobb értékű az 500 eurós. A bankjegyeken nincs semmiféle nemzeti megkülönböztető jelzés, azaz a zóna tagállamaiban mindenütt pontosan ugyanolyan papírpénzeket használnak.  Az euró-pénzérmék legkisebb értékű tagja az 1 centes, a legnagyobb a 2 eurós pénzérme. Mindegyiknek eltérő a mérete, a színe, s ezeknek – eltérően a bankjegyektől – egyik oldaluk nemzeti jellegű, amely országonként más és más ábrákat tartalmazhat. Ennek ellenére az összes euró-pénzérme a zóna összes országában használható.
2002-től kezdve megszűnt a belga, a luxemburgi, a francia frank, a német és a finn márka, a holland forint, az ír font, az olasz líra, az osztrák schilling, a portugál escudo, a spanyol peseta és a görög drachma. Ugyanakkor továbbra is forgalomban maradt az angol font, a dán és a svéd korona, mivel az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Dánia és Svédország nem tagja az eurózónának. A pénzcsere nem érintett olyan jelentős pénzforgalommal rendelkező európai országokat, mint Svájc vagy Norvégia, azaz megmaradt a svájci frank és a norvég korona is.

Humor az Európai Unióról




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése