2022. december 18., vasárnap

Karácsony ünnepére - dec. 25-26. Ünnepi menü takarékosan

Ünnepi menü takarékosan
            Akár kevés pénzből sem kell lemondanunk az ünnepi asztal több fogásáról. Íme pulyka alsó- vagy felsőcombból egy viszonylag olcsó ételsor:
            A pulykahúsból főzzünk levest jó sok zöldséggel. Amíg lassan forr a levesnek való, készítsük el a szokásos húsba való tölteléket. (Ha van otthon néhány szem gesztenye, darálhatunk bele azt is.) Amikor a hús már majdnem megpuhult, vegyük ki a levesből, kissé hűtsük le, és távolítsuk el az inakat. Ezután a gombóccá formált tölteléket rakjuk körbe a főtt hússal, majd az egészet takarjuk be hajszálvékony füstölt szalonna szeletekkel, és hogy ne essen szét, kötözzük össze, mint a füstölt sonkát szokás. Tegyük felmelegített olajba vagy zsírba, és pirítsuk a sütőben addig, amíg a szalonna szép barnás színt nem kap. Köretként készíthetünk hozzá rizst vagy pirított burgonyát. Ez utóbbit például úgy, hogy a hasábba vágott, félig megfőtt burgonyát készre sütjük a zsiradékban, amiben a hús pirult.
            Savanyúság helyett főzhetünk mellé befőttet: 7 deci vízhez tegyünk 6–8 szem szegfűszeget, késhegynyi őrölt fahéjat, egy evőkanál citromlevet és ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot vagy édesítőszert. Főzzük pár percig, majd tegyük bele a meghámozott, gerezdekre vágott jonatán almát. Mikor újra felforr, azonnal vegyük le a lángról, s ha kissé kihűlt, ízesítsük citromlével, esetleg néhány vékonyra szelt citromkarikával. Jól lehűtve nagyon finom.
            A leveszöldséget aprítsuk kis kockákra, tegyünk hozzá egy héjában megfőtt, apróra vágott krumplit egy kis ugyancsak felkockázott almát. Keverjük össze tejföllel vegyített majonézzel vagy kevés mustárral, őrölt borssal ízesített kefirrel.
            Desszertnek süssünk lekváros lepényt: 25 dkg porcukrot 3 vagy 4 egész tojással verjük sűrű habbá, keverjünk hozzá 10 dkg felolvasztott, de nem meleg margarint, 1 deci tejfölt, 3 kanál barack- vagy málnalekvárt, végül egy egész sütőporral elkevert 35 dkg lisztet. Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben kell megsütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése