2022. augusztus 20., szombat

A Szent Jobb körmenet története

●Az ország első királyának halálát követő trónviszály miatt az exhumált holttest mumifikálódott jobb keze, mint ereklye a kincstár őrének a későbbi Partium területén lévő birtokára került. (A település neve: Szentjobb.) A zarándokhellyé vált birtokról Fehérvárra, később Boszniába jutott az ereklye, majd közel 200 évre nyoma veszett. Magyarországra ismét csak a 18. század végére került. Az akkori tengeri kereskedelem egyik központjában, az Adria parti Raguzában (ma: Dubrovnik, Horvátország) találtak rá.

●Mária Terézia hosszadalmas diplomáciai tárgyalások után Raguzából visszaszerezte a Szent Jobbot. Nagy pompával Budára szállították és az Angolkisasszonyok gondjaira bízta a királynő, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését. Az 1800-as évek elejétől a budavári palota Zsigmond-kápolnájában az udvari vár plébános gondjaira volt bízva, ahol 1944-ig volt látható. (1960-61-ben elbontották)
A Bach korszaktól 1944-ig minden év augusztus 20-án a Budavári Palota Udvari Vár plébániájától a Nagyboldogasszony-templomig haladt a menet.
A II. világháború után az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre.  
Ekkor a pesti Ferences templomtól a Bazilikáig vonult a több százezres körmenet. (1950-ig az angolkisasszonyok zárdájába került, majd ez után érkezett meg jelenlegi helyére, a Szent István Bazilikába.)
Ezt követően még kétszer tartottak körmenetet Budapest utcáin Mindszenty József bíboros hercegprímás vezetésével, majd 1948-tól negyven éves kényszerű szünet következett.
Az 1980-as évek végéig páncélszekrényben őrzött Szent Jobb 1987-ben már méltó helyére, a bazilika önálló kápolnájába került,
1989-től ismét évről évre elindul Szent István napján a könyörgő körmenet.
(A forrás alapja: A Szent István Bazilika honlapja) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése