2020. július 29., szerda

NOSZTALGIA - Gyertek velem a Kárpátaljára

Kőrösmező régi képeslapon

Országhatártúra (OHT) kárpátaljai része
első túraszakaszának kiírása

2016. szeptember 3. (szombat) – szeptember 10. (szombat)

Az ezeréves Történeti Magyarország északkeleti határa ma Ukrajnában található. Az első szakasz felderítését, bejárását és a „gerinctúra” (72 km, 3600 m szint) vezetését Rakaczky István, az IBUSZ Természetjáró Egyesület túravezetője vállalta. Az autós kísérő „völgycsapat” idegenvezetését Batár Zsolt Botond idegenvezető, útikalauz író végzi.

Utazás személyautókkal Kőrösmezőig – bázispont (gerinccsapat, völgycsapat), magashegyi túra a Kárpátok gerincén 2000 m körüli magasságban. A völgycsapat a környék látnivalóit járja végig.

1. nap
Indulás Budapestről szeptember 03-án 7.00 órakor. Útközben lehet csatlakozni.
Útvonal: Budapest – M3 autópálya – Beregsurány – OH – Beregszász – Huszt – Európa Centrum (pihenő) – Rahó – Kőrösmező (Yasinia) útvonalon (kb. 520 km, kb. 9 óra utazás pihenőkkel). Útközben ismerkedés Kárpátalja nevezetességeivel.
Pénzváltás: Beregszászon; 1 hrivnya kb. 11-13 Ft

Szállás magyar családoknál Kőrösmezőn.

2. nap
Kőrösmező – Rahó (Rakhiv) Láposmező (Luhy) – Hoverlatelep (eddig lehet autóval közlekedni).
Innen indul a gerinccsapat a Fehér-Tisza forrásához, majd az Asztagra (1650 m), a mai ukrán-román határhoz. Szállás sátorban.
Az autósok felfedező sétát tesznek a Fehér-Tisza völgyében, majd Rahó és környékének nevezetességeivel ismerkednek. Szállás Kőrösmezőn.

3-4. nap
Gyalogtúra folytatása az egykori határon a Pop Ivan – Bölényhavas (Turkul) –  Hóvár tető (Hoverla) csúcs (2060 m) útvonalon, majd rövid ereszkedés után találkozás a „völgycsapat” tagjaival a Zaroslak «Заросляк» hegyi menedékházban. Szállás, étkezés a menedékházban.
Az autósok a két nap alatt Kőrösmező környékével (Sztrukivszka fatemplom, Hucul Múzeum, tiszteletadás a magyar temetőben az I. világháborús, helyreállított magyar katonai temetőrészben) és az Árpád-vonal bunkereivel, állásaival ismerkednek. Fagyaloson (Svidovec) a temetőben lévő katonai emlék, és a katonasírok helyén emelt Magyar Kápolna felkeresése, nemzeti színű szalagok elhelyezése.
3. nap szállás Kőrösmezőn, 4. nap szállás a „gerinctúra” résztvevőivel a Hoverla-hegy oldalában, menedékházban, a valamikori Történeti Magyarország határának túloldalán, de az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén (régen: Galícia tartomány).

5. nap
Gyalogtúra tovább a Kakukk-hegy (1539 m) tömbjére. Szállás sátorban.
A „völgycsapat” tagjai a visszaút során Tatarow (ukránul Tatariv) határában körbejárják az I. világ-háborús monarchiás temetőt, a lövészárkokat, és ismerkednek a Prut szép völgyével. Szállás Kőrösmezőn.

6. nap
A gyalogtúra folytatódik a Tatár-hágóig (932 m). A két csapat találkozója a századokon át fontos átkelőponton. A monarchiás vámpont fölkeresése. Séta a Szent László állás lövészárkai mentén. Délelőtt a „völgycsapat” tagjai a Kárpáti Nemzeti Park nevezetességeivel ismerkednek.
Szállás Kőrösmezőn a „völgycsapat” tagjaival.

7. nap
Tartaléknap
Illetve vásárlási lehetőség, majd pihenőkkel hazautazás. Érkezés Budapestre az esti órákban.

8. nap
A tartaléknap felhasználása esetén hazautazás, útközben további nevezetességek megtekintése.

Részvételi feltételek:
A túra két egységből áll. Egy „gerinccsapat”-ból és a gerinccsapatot a völgyekben járművel követő, kísérő, ún. „völgycsapat”-ból. Jelentkezőket várunk a gerinccsapat és a völgycsapat (autóval vagy anélkül) tagjai közé, akár szólóban, vagy nem teljesen feltöltött autóhelyekkel. Az autók feltöltését vállaljuk. (A gerinccsapat létszáma limitált. A völgycsapatba várjuk azokat, akik szívesen bejárják ezt a természeti szépségekben, épített örökségben, magyar emlékekben gazdag környéket.)

A gerinccsapat tagjainak rendelkezniük kell megfelelő fizikai felkészültséggel és a magashegyi túrázáshoz szükséges felszereléssel. (Terveink szerint mindenkinek lesz a kísérő járműben is helye, így ha valaki közben meggondolja magát, az utat a völgycsapattal folytathatja tovább.)

A túra önköltséges, az utasoknak a felmerülő utazási és csomagszállítási költségekhez kell hozzájárulniuk. A szálláshelyeket központilag szervezzük, melyek költségei a résztvevőket terhelik a helyszínen. Az étkezés (hozott anyagból, vagy helyi éttermekben), az esetleges orvosi ellátás költségei szintén a résztvevőket terhelik.

A túrára jelentkezés határideje folyamatos, végső nap:       2016. augusztus 20.
Batár Zsolt Botondnál: batarzsbotond@freemail.hu      telefon: +36/30/353 4565       

A gerinccsapat létszáma maximum 8 fő, ezért a bekerülés jelentkezési sorrendben történik. A völgycsapat létszáma „korlátlan”.

Az Országhatártúra mozgalom honlapja: www.orszaghatartura.hu

Találtam az interneten egy ide való térképet. A Rahó - Kőrösmező - Tatár-hágó főútvonalat és az ettől keletre eső területet járjuk be, ismerjük meg. A gerinctúrások a lila vonalon haladnak, a völgycsapatosok pedig a településeket látogatják


A jobb alsó sarokban van egy piros pont, az a Fehér-Tisza forrása. Onnan indul a "gerinccsapat", és végigmegy a lila vonalon a Tatár-hágóig. A "völgycsapat" tagjai pedig (velem) a jobb alsó csücsök hegyeit, völgyeit, településeit barangolják be.


A Fehér-Tisza és a Fekete-Tisza összefolyása Rahó felett (innen nevezzük Tiszának)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése