2022. május 14., szombat

Rovarűző növény is a levendula

A lakásba berepülő rovarok ellen nem csak vegyszerekkel vagy esztétikusnak éppen nem mondható szúnyoghálóval védekezhetünk. Vannak ezeknél sokkal hatásosabb természetes módszerek is, amelyek ráadásul a balkont is üde zöldbe és színesbe borítják!
Gyakorta tesznek szárított levendulacsokrot a szekrénybe molyok ellen, de a cserépben vagy virágládában tartott szépség más rovarok, többek között a legyek és szúnyogok ellen is hatásos. Kifejezetten igénytelen növény. Állja a meleget, a hideget, a szárazságot, nem különösebben tápanyagigényes virág. A cserepében tocsogó víz azonban nem tesz jót neki, ezért csak akkor kell öntözni, ha már szikkadni kezdett a földje.
A levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad.
levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Tartalomanyagai: illóolaj (1-3%), fő összetevői a linalol (20-25%) és linalil-acetát (30-40%), cserzőanyagok, rozmaringsavkumarinokflavonoidok
Étkezéshez felhasználása: provance fűszerkeverék, gyros egyik alapfűszere
Idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató gyógyteakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre. Bazsalikomrozmaring és szurokfű hozzáadásával fokozni lehet a hatását. Egyszerű vízgőzdesztillációval nyert illóolaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése