2023. május 11., csütörtök

A virágok színe


       Itt a tavasz (néha úgy érezzük, hogy ez már a nyár), a rétek, a mezők és virágoskertjeink színpompában tündökölnek. Szinte nem győzzük csodálni a sok-sok virág káprázatos színét, színárnyalatát. Önkéntelenül is felvetődik bennünk a kérdés: vajon mitől színesek a virágok?


       A virágok szirma különféle festékanyagot tartalmaz. Ezek igen bonyolult összetételű kémiai vegyületek. A flavonok sárga színűek, míg az antociánok a környezettől függően változnak: lehetnek pirosak, kékek, sárgák, ibolyaszínűek. E változó tulajdonság révén ugyanazon növényfajnál a virágok színe különböző is lehet. Például a hortenzia közönséges talajokon rózsaszínű, ha azonban a talajba ammónium-szulfátot juttatunk, virágai kék színűek lesznek. Elgondolkodhatunk azon, hogy némely virágnak, mint például az

árvácskának, miért eltérő színűek a sziromlevelei? Sőt, egyetlen sziromlevél is lehet többszínű. A magyarázat, hogy egy virág részein is lehet különböző a sejtnedv hatása. A fehér színű virágokból hiányzik a színezőanyag és a fény szétszóródik rajtuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése