Öt perc a
munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés
kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs
kedvünk boltba menni, mert vacak az idő.
Nem egyszer
találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom
őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés,
ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát,
meg a tálat melegíteni még húsz percig. Na ez nem az a recept! Hanem
az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra
sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a
héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk,
könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…
A
mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a
kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
–2 dl
víz (1 pohár víz)
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
–
Elkészítése:
A sütőt 200
fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a
közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra
összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.
A lényeg,
hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és
egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a
kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen,
majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet
is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában
emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre
Jó étvágyat!
Szerző: Rupáner-Gallé
Margó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése