2023. április 25., kedd

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Bográcsozás

            A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk. (A képen Galambos Gabi gyerekkori barátommal Újcsanáloson - Miskolctól 20 km-re -, a háza udvarán bográcsozunk 2013. augusztus 13-án.)
Gulyásleves
Hozzávalók 6-10 személyre: 50 dkg marhahús, 15 dkg vöröshagyma1 kg tisztított burgonya, 25 dkg zöldpaprika10 dkg paradicsom, 6 dkg zsír, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, köménymag, só, csipetke
Elkészítése: A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva - rövid lében párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre vesd bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön. (Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.)
Dósa István barátommal indul a gulyás főzése a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület székházának udvarán. Nagykőrös, 2021. április 25.

Babgulyás
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 60 dkg marhalábszár vagy lapocka, 3–4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2–3 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 csapott evőkanál gulyáskrém, 20 dkg vegyeszöldség ( petrezselyemgyökér, sárgarépa), 1 kiskanál csípős paprikakrém, 5 dkg csipetke, só
Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk hideg vízbe. A húst 1 centis kockákra vágjuk. A bográcsban az olajon megfuttatjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, lehúzva a tűzről belekeverjük a pirospaprikát is. A paradicsomot és akicsumázott paprikát apróra vágjuk, a húshoz adjuk,gulyáskrémmel ízesítjük. Kevés vizet hozzáadva, kis tűz fölött félpuhára pároljuk. A lecsöpögtetett babot a kis kockákra vágott vegyes zöldséggel és a száraz csipetkével együtt hozzáadjuk. Annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk kapni,csípős paprikakrémmel ízesítjük, teljesen puhára főzzük. (VESTA)

 Babospörkölt bográcsban
Hozzávalók: 1,5 kg sertéshús, 4 sárgarépa, 2 fehérrépa, 3 fej vöröshagyma, 2-3 doboz bab (főtt), 2 paradicsom, 2 paprika, néhány kávéskanál pirospaprika, só, bors, ételízesítő, piros arany, olaj
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, a felkockázott paradicsomokat és paprikákat, majd rádobjuk a kockára vágott húst. Fűszerezzük, de vizet csak később öntünk hozzá (hagyjuk, hogy először kijöjjön a húslé). Adjunk hozzá piros aranyat is, és készítsük el a pörköltet. Amikor a hús már puha, hozzáöntjük a babot, és rottyantunk rajta még egyet–kettőt.

Csülökpörkölt bográcsban
Hozzávalók: 2 kicsontozott sertéscsülök, 1 kg krumpli, 10 dkg zsír, 4 nagy fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 4 dl vörösbor, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál pirospaprika, só, bors, köménymag
Elkészítés: A csülköt alaposan tisztítsuk meg, és bőröstől vágjuk közepes kockára. A hagymát aprítsuk fel. A bográcsot tegyük tűz fölé, kenjük ki alaposan zsírral, tegyük a húst az aljába, majd erre halmozzuk a hagymát. Addig süssük, kevergetve, míg a hús kifehéredik.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd tegyük rá a megmosott, felszeletelt paradicsomot valamint a paprikát, hozzá a bort, a fűszereket és addig főzzük, míg megpuhul.
A főzés utolsó előtti szakaszában hozzáadjuk a közepes kockákra vágott burgonyát is, így ezzel együtt fejezi be a főzést
Tanácsok: Lassú tűz fölött főzzük, hogy a csülök alatt sűrű mártás maradjon.
Puha kenyérrel és csípős paprikával vagy vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Elkészítési idő: 180 perc
Temerinben (a Tisza mentén, Délvidéken) 2017. április 25-én délben nagyon megéheztem. Itt látható az előkészületem egy jó sörgulyás elkészítéséhez. Sokan fényképeztek.

Sörgulyás bográcsban
Hozzávalók: 1 kg tisztított burgonya, 50 dkg gomba, 1 liter világos sör, 2 db húsos zöldpaprika, 2–3 db paradicsom, 2 fej hagyma, 15 dkg szeletelt császárhús, 1 evőkanál ételízesítő, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér, só
Elkészítése: Felhevíttet bográcsban süssük zsírjára a csíkokra vágott császárszalonnát, tegyük hozzá a megtisztított, felaprózott hagymát és addig kevergessük, míg üvegesre fonnyad.
Mossuk meg a gombát, vágjuk nagyobb szeletekre, majd addig pároljuk, míg a leve elfő.
Közben adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a fűszerpaprikát, az összezúzott fokhagymát. Aztán a felszeletelt paprikát és a fűszereket is hozzákeverjük. Ekkor öntsük rá a sört és még 1 l vizet. Lassú tűzön főni hagyjuk.  Nagyjából 10 perccel a leves elkészülte előtt, adjuk hozzá a paradicsomot.
Tanácsok: Természetesen sör társaságában, friss, puha kenyérrel fogyasszuk.
Elkészítési idő: 60 perc

Humor:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése