2023. április 23., vasárnap

Sütés Főzés Világnapjára, április 30. Rostonsütés 1

      A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk.
A grillezés szabályai
            A kirándulások, kerti partik, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, hogy ne kínáljuk meg vendégeinket elszenesedett, kiszáradt kotlettekkel, nyársakkal, szalonnákkal és fasírtokkal.
–A parázs az parázs legyen. Jól izzon, és már ne lángoljon!
–Füstölt húsárut – mint pl. a sonka – lehetőleg ne grillezzünk, mert a magas hő hatására rákkeltő nitrozamin vegyületek keletkeznek benne!
–A sovány hús az erős hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz.
–Ne sózzuk meg soha grillezés előtt a húst, mert az nedvességet von el a húsból.
–Marinád használatával a hús különösen aromás és puha lesz.
–A megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz.
–A hússzeleteket csak egyszer forgassuk meg, mert különben sok levet vesztenek.
–Amennyiben alufóliát használunk, a matt fele nézzen a parázs felé!
–A grillezés elengedhetetlen kiegészítője a sokfele mártás, savanyúság és saláta, amelyhez a hozzávalókat hangulatunk és a hús fajtája szerint kedvünkre variálhatjuk. A roston sült húsokhoz kitűnően illik a krumpli-, hagyma-, sültpaprika- vagy tejfölös uborkasaláta, a majonézes kukorica, a kovászos uborka, de akár a sima paprika-paradicsom is.
Grillkolbászok
        Nagyon népszerűek a grillkolbászok. Előnyük, hogy nem igényelnek előkészítést, pácolást. Gyorsan elkészülnek, így a kezdeti éhséget hamar csillapíthatjuk velük. A grillkolbászok nagy választékából inkább törekedjünk a minőségi termékekre. Az egyszerűbbek közé tartozik a baconba göngyölt virsli is mely szintén egyszerű és gyors,persze finom is.

Cigánypecsenye roston
Hozzávalók: 4 nagy szelet tarja , 2 evőkanál olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt bors
Elkészítés: A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

Roston sült oldalas
Hozzávalók: 1,2 kg oldalas, 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, olaj, 2 evőkanál szójamártás, só, bors, paprika.
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a fokhagymát átpréselem, elkeverem a szójamártással, 1 deci olajjal, egy evőkanál sóval, egy mokkáskanál őrölt fekete borssal és egy teáskanálnyi paprikával. Az oldalast két-három bordányi darabokra vágom, majd egy edénybe teszem és beleforgatom a pácba. Egy éjszakára lefedve a hűtőbe teszem. Másnap a pácból kivéve szépen megsütöm, miközben időnként megforgatom.

Virsli roston burgonyával
Hozzávalók: 4 pár virsli, 8 db burgonya, 1 db joghurt, metélőhagyma, petrezselyem, sör, kevés só
Elkészítés: A megmosott burgonyát alufóliába csomagoljuk, és parázson megsütjük. A virsli bőrét bevagdossuk és sütő rostra tesszük. Pár perc múlva sörrel megspricceljük. A joghurtot összekeverjük az apróra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel. A megsült burgonyákat kettévágjuk és megsózzuk egy kicsit,majd megkenjük a joghurtos mártással,a ropogósra sült virslivel együtt tálaljuk.

Fóliás krumplik
Fóliás burgonya: 8 nagy burgonyát alaposan megmosunk, és héjában kb. 20 percig főzzük. 4 nagy szelet csirkemell-filét megmosunk, és sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk, közben megtisztítunk, és karikákra vágunk egy csokor tavaszi hagymát. A húst a grillrácson gyakran megforgatva megsütjük, majd vékony csíkokra vágjuk. A burgonyát lecsepegtetjük, tetejéből levágunk egy vékony szeletet, és belsejét kivájjuk. Beletöltjük a húst, a hagymát, és egy-egy szelet fűszervajat fektetünk rá. Alufóliába csomagoljuk, és 10–15 percig grillezzük.
Fóliás burgonya másként: A krumplikat megmossuk, hámozatlanul alufóliába csavarjuk, és a faszén közé tesszük. Legalább 1,5 órát sütjük. A túrót krumplinyomón áttörjük, és összekeverjük a tejföllel. Belenyomjuk a fokhagymát, és belevagdaljuk a snidlinget. Alaposan összekeverjük, és a krumplival fogyasztjuk.


Roston sült csirke mediterrán zöldségekkel
Hozzávalók: 25 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 10 dkg paradicsom, 1 kis fej hagyma, 40. dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, sült csirke fűszersó, bors
Elkészítés: Hámozd meg és vágd kockára a zöldségeket, a hagymát szeleteld fel. A csirkemellet darabold fel néhány vékonyabb szeletre, dörzsöld be egy kevés olajjal, majd fűszersóval. 1 evőkanál olajon párold meg a zöldségeket, majd süsd ki hirtelen a hússzeleteket.

Kefíres-kapros uborka roston sült sonkával
Hozzávalók: 40 dkg uborka, 2 dl kefir, 2 dl olívaolaj, só, 1 csokor kapor, 8 szelet gépsonka, balzsamecet, citrom.
Elkészítés: Az uborkát megmossuk, hosszában félbevágjuk és kiszedjük a magházát. A magházat egy edénybe tesszük, ráöntünk 1 dl olívaolajat, hozzáadjuk a kefirt és a megmosott kaprot. Egy csipet sóval és kevés balzsam- ecettel ízesítjük, majd botmixerrel egyneművé keverjük. A friss uborka magja annyira puha, hogy keverés közben teljesen szétmegy, így sűríti és ízesíti is a dresszinget. Az uborkát rézsútosan összevágjuk, tányérokra halmozzuk, nyakon öntjük a kefires-kapros öntettel. A maradék olajat serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, és szép pirosra sütjük benne a sonkaszeleteket. A salátát a pirított sonkával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése