2022. április 21., csütörtök

A csoda neve: szódabikarbóna

     A gyógyszertárakban kapható szódabikarbónával a pénztárcánkat is kíméljük. Cséti Imre – Debrecenből – ajánlja nekem kipróbálásra nagyanyáink bevált csodaszerét. Én tovább adom:
            A gyógyszertári szódabikarbóna jó lúgosító terápia, illetve a savtalanító, így a méregtelenítő kúra szerves része is lehet. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat, és savtúltermelést válthat ki. A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, mivel a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflexesen oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.
          A szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást fejt ki. A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta kétszer (reggel–este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk.
            A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot.
           Fogak tisztítására is használható a por, segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is.
          A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb. 25–30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk.     A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1–2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt).
          Izzadás gátló és szagtalanító hatását kihasználhatjuk „hintőpor" formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak közötti terület beporzásával.
            
A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.

          Fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk (egy mosdókagylónyi vízbe ekkor kb. 8–10 evőkanál szódabikarbónát tegyünk) vele a hajkeféket, köröm ápolási eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket (pl. fürdő pamacs). 
          Takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók stb.). A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése