A cukorbetegek világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet erre az alattomos betegségre, mely végeláthatatlan szövődményekkel megspékelve, minden tizedik embert érint. Évente 1000 ember veszíti el a látását miatta. A cukorbetegség olyan mumus, amelyről a legszívesebben tudomást sem szeretnénk venni.
A vércukorszint ingadozás az egész szervezetet megterheli, hangulatváltozást okoz, károsítja a keringési rendszert, a szívet, az emésztőrendszert, a májat, és elhízáshoz is vezethet. Éppen ezért az első és legfontosabb a rendszeres, három óránkénti étkezés bevezetése, hogy a szervezetünket ne egy nagy "bekajálással" dolgoztassuk meg, hanem egyenletesen elosztva biztosítsuk a napi energia- és szénhidrátszükségletünket.
Igyekezzünk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztani, a cukrot természetes alternatíváinak egyikével lecserélni (sztívia, nyírfacukor, rizsszirup), olaj és zsír helyett többszörösen telítetlen zsírokat használni, naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, naponta 2,5–3 liter vizet meginni, és rendszeresen mozogni.
A cukorbetegségbe ne zárkózzunk be, hanem a gyógyító ételeinkből (vércukorszint csökkentése) hozzuk ki a maximumot.
Fahéj
Az első számú fűszer, amit minden cukorbeteg, vagy arra hajlamos egyén étrendjébe be kell építeni. A fahéj kétszeresére növeli az inzulin hatását, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. Napi 1-
Köles
Amellett, hogy a legjobb lúgosító gabonaforrás, a vércukorszintet és a zsíranyagcserét is szabályozza. A benne található D-vitamin ugyancsak csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A csecsemőkorban megfelelő adagban bevitt D-vitaminnal pedig megelőzhetjük a gyermekkori cukorbetegséget.
Csicsóka
A csicsóka a múlt században még a disznók eledele volt. Mára a cukorbeteg-diéta egyik fontos és kedvelt tápláléka. Íze jóval édesebb a burgonyáénál, magas rosttartalmának köszönhetően hamar telítettségérzést okoz, és az emésztés barátja is. Fő hatóanyaga az inzulin, mely prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, így a bél baktériumflórájára is jótékonyan hat. Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, és féken tartja az édesség utáni vágyat.
Zöldtea tea
Amellett, hogy energizál, még a zsírt is égeti. A keringési megbetegedések ellen felveszi a küzdelmet, koleszterinszint-csökkentő hatása jelentős, és antioxidáns-tartalmánál fogva a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik. Pozitívan hat a hasnyálmirigyre, védi az inzulintermelő szöveteket, ezáltal kedvezően befolyásolja a vércukrot. Ha tejeskávé helyett ezt fogyasztjuk, már sokat tettünk az egészségünkért.
Amellett, hogy energizál, még a zsírt is égeti. A keringési megbetegedések ellen felveszi a küzdelmet, koleszterinszint-csökkentő hatása jelentős, és antioxidáns-tartalmánál fogva a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik. Pozitívan hat a hasnyálmirigyre, védi az inzulintermelő szöveteket, ezáltal kedvezően befolyásolja a vércukrot. Ha tejeskávé helyett ezt fogyasztjuk, már sokat tettünk az egészségünkért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése