2020. október 19., hétfő

Szlovákiában lopnak legtöbbet az üzleti alkalmazottak az Unióban

          Az Európai Unió tagországai közül a Szlovákiában működő üzletek alkalmazottai lopnak a leginkább - tavaly közölte egy felmérésre hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap. Az okok állítóĺag a szocializmusban gyökereznek. Még mindig sokan tartják magukat az akkori mondáshoz: Aki nem lop, saját családját károsítja meg.
          Az Euler Hermes hitelbiztosító és a Pracodawci lengyel munkáltatói szövetség közös tanulmányából kiderül, hogy a szlovák alkalmazottak évről évre előbbre kerülnek e téren, az "enyveskezűség" listáján csupán Oroszország előzi meg Szlovákiát, az EU-ban viszont ebből adódóan az első helyen állnak.
         A tanulmány szerint a kiskereskedelmi forgalomban ellopott áru legnagyobb részéért (az összérték 36,7 százalékát) Oroszországban felelősek az alkalmazottak. Az aktuális adatok szerint a második helyen Szlovákia áll, itt az összes kár 36,5 százalékáért felelősek az alkalmazottak, egy év alatt 64 millió euró értékű áru tapadt a kezükhöz.
         A felmérés megállapításai szerint az EU tagországai közül legkevésbé (23 százalék) Ausztriában lopnak a bolti alkalmazottak.
          A szlovákiai boltosok szerint a tanulmány a valóságot tükrözi, sőt a statisztikai hibahatár miatt szerintük akár első is lehet Szlovákia ebben az összehasonlításban, a Terno szövetkezeti üzlethálózat elnöke, Adam Ďurček szerint. A felmérésben az okot is megnevezik, amiért ez a helyzet: a trend a szocializmusban gyökerezik, amikor gyakorlatilag íratlan szabály volt, hogy a munkaadót meglopni valójában nem is számít lopásnak. (Forrás: vilagszam.hu 1915-ből)

        Eszembe jutott egy pozsonyi (Trianon óta: Bratislava) vicc: Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
Bajmóc vára a Felvidéken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése