2020. október 21., szerda

NOSZTALGIA - A Bélyegmúzeum új arculatának terveiből (2/2)

          Izgalmasnak ígérkező programra kaptam meghívót, a Budapesten működő Bélyegmúzeum új arculatterveiből nyíló kiállítás megnyitására, majd azt követően egy beszélgetésre a terveket készítő grafikusművészekkel.
A művészek és terveik

          Csegezi Tamásné a Magyar Posta ny. filatéliai igazgatója megnyitójában - többek között - visszatekintett a Bélyegmúzeum első arculattervére (1990), amely akkoriban a magyarországi múzeumok között egyedülálló volt (a levélpapírtól a bélyegzőig). Ez utána a Békéscsabai Kisgrafikai Biennálén különdíjat is nyert. Majd hosszan méltatta a mostani kiállításon látható tervezők eddigi kimagasló munkásságát.

        Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója (a képen jobb szélen ül) a Bélyegek világát elemezte, megköszönte a pályázók nívós munkáját, és mindenkit arra biztatott, hogy november 7-ig adja le szavazatát, hogy szerinte melyik a legjobb terv.
          A beszélgetésben (balról jobbra: Elekes Attila André, Lackó Anita, Kara György, Baticz Barnabás) szinte minden téma előjött, ami a bélyegek tervezésével és előállításával kapcsolatos.
          Nagyon élveztem a hosszúra nyúlt eszmecserét. Azt az egyet sajnáltam, hogy a kiállítók közül Benedek Imre nem tudott eljönni, szerettem volna vele közelebbről is megismerkedni, mert az ő egyik terve, a "Magyar Szent Korona" blokk szerepel a "II. Rákóczi Ferenc élete és szabadságharca a bélyegek tükrében" című könyvemben.
          Nekem Lackó Anita terve volt a legkedvesebb, mivel a modern, ugyanakkor kifejező grafika mellett egyedül szerepel rajta angolul is a Bélyegmúzeum neve és az ország:
(KÉSZÜLT 1914-BEN)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése