2016. július 30., szombat

Sárgabarack lekvár

hozzávalók / 12 adag
1800 g cukor (kristály)

elkészítés
A sárgabarackokat megmossuk, majd kisebb adagokban forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre, szűrőkanállal kivesszük, lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat és negyedekbe vágva az üstbe (fazékba) tesszük.
Amikor már az összes barack az üstben van, ráöntjük a cukrot. Lefedjük, egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap reggel két- két és fél órán át főzzük közepes lángon, a végén botmixerrel kicsit pépesítjük a nagyobb gyümölcsdarabokat. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.

Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (14 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.) (Forrás: Petra receptje)

2016. július 29., péntek

Gyertek velem a Kárpátaljára

Kőrösmező régi képeslapon

Országhatártúra (OHT) kárpátaljai része
első túraszakaszának kiírása

2016. szeptember 3. (szombat) – szeptember 10. (szombat)

Az ezeréves Történeti Magyarország északkeleti határa ma Ukrajnában található. Az első szakasz felderítését, bejárását és a „gerinctúra” (72 km, 3600 m szint) vezetését Rakaczky István, az IBUSZ Természetjáró Egyesület túravezetője vállalta. Az autós kísérő „völgycsapat” idegenvezetését Batár Zsolt Botond idegenvezető, útikalauz író végzi.

Utazás személyautókkal Kőrösmezőig – bázispont (gerinccsapat, völgycsapat), magashegyi túra a Kárpátok gerincén 2000 m körüli magasságban. A völgycsapat a környék látnivalóit járja végig.

1. nap
Indulás Budapestről szeptember 03-án 7.00 órakor. Útközben lehet csatlakozni.
Útvonal: Budapest – M3 autópálya – Beregsurány – OH – Beregszász – Huszt – Európa Centrum (pihenő) – Rahó – Kőrösmező (Yasinia) útvonalon (kb. 520 km, kb. 9 óra utazás pihenőkkel). Útközben ismerkedés Kárpátalja nevezetességeivel.
Pénzváltás: Beregszászon; 1 hrivnya kb. 11-13 Ft

Szállás magyar családoknál Kőrösmezőn.

2. nap
Kőrösmező – Rahó (Rakhiv) Láposmező (Luhy) – Hoverlatelep (eddig lehet autóval közlekedni).
Innen indul a gerinccsapat a Fehér-Tisza forrásához, majd az Asztagra (1650 m), a mai ukrán-román határhoz. Szállás sátorban.
Az autósok felfedező sétát tesznek a Fehér-Tisza völgyében, majd Rahó és környékének nevezetességeivel ismerkednek. Szállás Kőrösmezőn.

3-4. nap
Gyalogtúra folytatása az egykori határon a Pop Ivan – Bölényhavas (Turkul) –  Hóvár tető (Hoverla) csúcs (2060 m) útvonalon, majd rövid ereszkedés után találkozás a „völgycsapat” tagjaival a Zaroslak «Заросляк» hegyi menedékházban. Szállás, étkezés a menedékházban.
Az autósok a két nap alatt Kőrösmező környékével (Sztrukivszka fatemplom, Hucul Múzeum, tiszteletadás a magyar temetőben az I. világháborús, helyreállított magyar katonai temetőrészben) és az Árpád-vonal bunkereivel, állásaival ismerkednek. Fagyaloson (Svidovec) a temetőben lévő katonai emlék, és a katonasírok helyén emelt Magyar Kápolna felkeresése, nemzeti színű szalagok elhelyezése.
3. nap szállás Kőrösmezőn, 4. nap szállás a „gerinctúra” résztvevőivel a Hoverla-hegy oldalában, menedékházban, a valamikori Történeti Magyarország határának túloldalán, de az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén (régen: Galícia tartomány).

5. nap
Gyalogtúra tovább a Kakukk-hegy (1539 m) tömbjére. Szállás sátorban.
A „völgycsapat” tagjai a visszaút során Tatarow (ukránul Tatariv) határában körbejárják az I. világ-háborús monarchiás temetőt, a lövészárkokat, és ismerkednek a Prut szép völgyével. Szállás Kőrösmezőn.

6. nap
A gyalogtúra folytatódik a Tatár-hágóig (932 m). A két csapat találkozója a századokon át fontos átkelőponton. A monarchiás vámpont fölkeresése. Séta a Szent László állás lövészárkai mentén. Délelőtt a „völgycsapat” tagjai a Kárpáti Nemzeti Park nevezetességeivel ismerkednek.
Szállás Kőrösmezőn a „völgycsapat” tagjaival.

7. nap
Tartaléknap
Illetve vásárlási lehetőség, majd pihenőkkel hazautazás. Érkezés Budapestre az esti órákban.

8. nap
A tartaléknap felhasználása esetén hazautazás, útközben további nevezetességek megtekintése.

Részvételi feltételek:
A túra két egységből áll. Egy „gerinccsapat”-ból és a gerinccsapatot a völgyekben járművel követő, kísérő, ún. „völgycsapat”-ból. Jelentkezőket várunk a gerinccsapat és a völgycsapat (autóval vagy anélkül) tagjai közé, akár szólóban, vagy nem teljesen feltöltött autóhelyekkel. Az autók feltöltését vállaljuk. (A gerinccsapat létszáma limitált. A völgycsapatba várjuk azokat, akik szívesen bejárják ezt a természeti szépségekben, épített örökségben, magyar emlékekben gazdag környéket.)

A gerinccsapat tagjainak rendelkezniük kell megfelelő fizikai felkészültséggel és a magashegyi túrázáshoz szükséges felszereléssel. (Terveink szerint mindenkinek lesz a kísérő járműben is helye, így ha valaki közben meggondolja magát, az utat a völgycsapattal folytathatja tovább.)

A túra önköltséges, az utasoknak a felmerülő utazási és csomagszállítási költségekhez kell hozzájárulniuk. A szálláshelyeket központilag szervezzük, melyek költségei a résztvevőket terhelik a helyszínen. Az étkezés (hozott anyagból, vagy helyi éttermekben), az esetleges orvosi ellátás költségei szintén a résztvevőket terhelik.

A túrára jelentkezés határideje folyamatos, végső nap:       2016. augusztus 20.
Batár Zsolt Botondnál: batarzsbotond@freemail.hu      telefon: +36/30/353 4565       

A gerinccsapat létszáma maximum 8 fő, ezért a bekerülés jelentkezési sorrendben történik. A völgycsapat létszáma „korlátlan”.

Az Országhatártúra mozgalom honlapja: www.orszaghatartura.hu

Találtam az interneten egy ide való térképet. A Rahó - Kőrösmező - Tatár-hágó főútvonalat és az ettől keletre eső területet járjuk be, ismerjük meg. A gerinctúrások a lila vonalon haladnak, a völgycsapatosok pedig a településeket látogatják


A jobb alsó sarokban van egy piros pont, az a Fehér-Tisza forrása. Onnan indul a "gerinccsapat", és végigmegy a lila vonalon a Tatár-hágóig. A "völgycsapat" tagjai pedig (velem) a jobb alsó csücsök hegyeit, völgyeit, településeit barangolják be.


A Fehér-Tisza és a Fekete-Tisza összefolyása Rahó felett (innen nevezzük Tiszának)

Apák és fiúk a humor tükrében


CsirkereceptekCsirke – nem lehet abbahagyni módra

            Aki unja a csirke pörkölt-sült-grill-rántott változatait, annak ajánljuk az alábbi receptet. Nem lehet elrontani és megunni, ahogy a neve is utal rá.
Hozzávalók
1 db közepes nagyságú csirke, 5 púpozott evőkanál liszt, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1-1mokkáskanál majoranna és őrölt bors, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 dkg vaj, késkegynyi őrölt köménymag.
Elkészítése
        
A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott foghagymával összekeverjük. A csirkedarabokat beleforgatjuk, kiolajozott tepsibe egymás mellé rendezzük, majd a megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórjuk. Rákarikázzuk a vöröshagymát, utána rászórjuk a reszelt sajtot és az olajjal bekevert tejföllel meglocsoljuk. A tepsit alufóliával leborítjuk, előmelegített forró sütőben közepes lángon 50 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét kicsit megpirítjuk.
            Sültburgonya, párolt rizs, vajas zöldség egyformán illik hozzá. Készülhet darabolt csirkéből is.
            A sültburgonyát ahány ház, annyiféleképpen készítjük. Van egy kevésbé ismert változata is. Elkészítése ennek is nagyon egyszerű. A megmosott burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk, a tetejét fél-egy centinként rácsosan bevagdossuk. Megszórjuk sóval, bőven köménymaggal és tepsiben olajon, zsíron, pici víz hozzáadásával, alufóliával lefedve megsütjük. (Forrás: Mindenegyben blog

Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok Magyarországon

          Az ország területén nemrégen még hőségriadó volt érvényben, a meteorológiai előrejelzés szerint most várható néhány fokos enyhülés. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nőtt – írta az OKI, hozzátéve: a 2008–2011. évi hőséghullámok idején ez 15–28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek.
A hosszan tartó meleg az egészséges emberek szervezetét is megviseli – jegyezte meg az OKI. Az ember normális külső testhőmérséklete 32–33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. „Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával” – hangsúlyozta az intézet.
A nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.
Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, de állatot sem.
Azoknak, akik a vízpartokra mennek hűsölni, azt tanácsolták, hogy a kijelölt szabad vízi fürdőhelyekről tájékozódjanak az OKI honlapján. A bányatavakban, a folyóvizekben ki nem jelölt helyeken nemcsak balesetveszélyes fürdőzni, de a fertőzések veszélye is fennáll – tették hozzá.
A különböző hűtőberendezésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy azokat csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet.
Forrás alapja: HetiVálasz.hu 2012-ben megjelent írása, de most is aktuális. A képet Alsóörsön készítettem.