2022. augusztus 4., csütörtök

NOSZTALGIA - AMSTRONGRÓL: Louis Armstrong Emlékzenekar koncertje Alsóörsön - 2013. aug. 16.

Jó visszaemlékezni erre a nagyszerű estére

       Az alsóörsi Nyárbúcsúztató Vendégmarasztaló Fesztivál nyitónapján az esti szórakozást e jó nevű veszprémi társaság nyújtotta.  Ízelítőt adtak New Orleans, New York, Chichago, sőt egész Amerika 20.-ik század 20-as, 30-as, 40-es évekbeli zenei hangulatából. Ez volt a swing, a dzsessz, a dixiland aranykora! Ha pedig dzsessz és dixiland, akkor: Louis Armstrong! Ő volt a meghatározó alakja, zenésze, énekese ennek a korszaknak. Miles Davis mondta róla: „Még soha senki sem játszott olyat azon a kürtön, amit Satchmo már rég le ne játszott volna”. Nemcsak dzsesszmuzsikus és zenekarvezető volt, hanem szórakoztatóművész is, és a dzsessz elterjedése, valamint a fekete bőrű muzsikusok elfogadása nagy mértékben köszönhető munkásságának.
          Ezt a hangulatot varázsolta ide pár órára Dervalics Róbert vezette Emlékzenekar. A népszerű dallamok, a kiváló hangszertudás, Armstrong rekedt, teljesen egyedi hangjának a tökéletes utánzása, a jó összekötő szöveg sokszor késztette önfeledt tapsra a közönséget.
            A világhírű Benkó Sándor öt számmal, Németh Kyra, a magyar Ella Fitgerald pedig (a képen Csipszer Dániel dobossal) hosszú időn át színesítette a műsort.
 Armstrong életének kezdetéből: Daniel Armstrong néven 1901. augusztus 4-én született New Orleansban. Szülővárosa szegénynegyedében nőtt fel édesanyjával és húgával. Hagyományos értelemben vett iskolába keveset járt, az utcán nevelkedett, és hamar megtanulta, hogyan kell elképzeléseit érvényesítve pénzhez jutni. Gyerekként egy kisegyüttessel énekelt, majd a színes bőrű gyerekek javítóintézetébe került egy 1912-es „balhéja” miatt. Az intézetben tanult meg kornettezni és ütőhangszereken játszani, s itt az akkoriban dzsessznek nevezett muzsikától eltérő zenei hagyományt tapasztalt meg: a díszítések és a személyes előadásmód volt az, amit az intézet utáni időszakban többletként tudott hozzátenni az akkori New Orleans-i dzsesszmuzsikához. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése