2023. augusztus 6., vasárnap

Négy gyors vacsora

            Valószínűleg munka után már neked sincs sok energiád arra, hogy komoly vacsorát üss össze magadnak. Ha unod a szokásos rántotta-szendvics kombinációt, akkor javaslok mást a nap utolsó étkezésére.
Sült hal zöldségkörettel
            Vásárolj a boltban halfilét, lehetőleg olyat, ami szálkamentes, hogy este már ezzel se kelljen babrálnod. Sózd, borsozd, majd szórd meg chilivel mindkét felét, végül tedd félre pár percre. Tegyél fel forrni egy kevés vizet, amibe dobj egy csipet sót, és ízlésed szerint vegyes, fagyasztott zöldségeket. Ha a hal pár percet állt a fűszerekben, forró, olívaolajos serpenyőben süsd meg mindkét oldalát. (Ne aggódj, ha úgy tűnik, hogy a hal leragadt a teflonedényben, mert mihelyst megsült az egyik oldala, könnyedén meg tudod majd fordítani.)
            A halat a leszűrt zöldségköretre helyezd, ízlésed szerint fogyaszd natúran, vagy valamilyen öntettel.

Paradicsomszószos gombás tészta
            Pár csepp olívaolajon futass meg egy apróra felszeletelt fokhagymát, egy maroknyi felvágott gombát, majd adj hozzá 2 dl paradicsomszószt, vagy egy kis konzerv sűrített paradicsomot (utóbbi esetén nagyjából 1 dl vízzel kell hígítanod a szószt). Sózd, majd borsozd meg, valamint tegyél hozzá egy csipetnyi cukrot, hogy elvegye a paradicsom savasságát. Ízesítsd még frissen tépkedett bazsalikomlevéllel és oregánóval, majd fedd le alufóliával, mert a paradicsomszósz mindig fröcsög, amikor fő. 
            Nagyjából 10 perc alatt el is készül az öntet, ennyi idő alatt pedig forró sós vízben meg is tudod főzni a durumlisztből készült tésztát. Ha leszűrted, forgasd össze a szósszal, és már eheted is.

Sült csirkemell friss paradicsomsalátával
            Fogj egy kisebb csirkemellet, majd hosszában vágd legalább 3-4 darabra. Sózd, borsozd meg. Pár percnyi pihentetés után melegíts fel egy serpenyőt, amibe önts pár csepp olívaolajat. Tépkedj bele néhány rozmaringlevelet, majd helyezd rá a csirkemelleket. 1-2 perc alatt mindkét oldalukon süsd őket. 
            Ezalatt készítsd el a salátát: karikázz fel 1 kisebb lilahagymát és 2-3 paradicsomot. Helyezd őket ízlésesen a tányérodra, majd készítsd el az öntetet: 3 evőkanál tejfölt keverj el egy csapott evőkanál olívaolajjal és sóval, borssal, majd öntsd a paradicsomra és a hagymára. 
            Ha megsültek a csirkemellek, már tálalhatod is őket a saláta társaságában.
Villámgyors gyros
            Vágj apró darabokra egy csirkemellet és helyezd őket abba a serpenyőbe, amiben sütni szeretnéd. Az ízesítéshez használhatsz komplett gyros-fűszerkeveréket, de hasonló (és egészségesebb) eredményt érhetsz el, ha sót, borsot, őrölt római köményt, pirospaprikát és kakukkfüvet ötvözöl. Az apróra vágott csirkemelleket öntözd meg olívaolajjal, és szórd meg a fűszerekkel. Hagyd egy kicsit állni, de addig is állítsd össze a zöldségköretet. 
            Karikázz fel hagymát, uborkát, paradicsomot (még gyorsabb lehetsz, ha van robotgéped), tépkedj össze néhány saláta levelet, majd ízlésed szerint pár evőkanálnyi kefirbe keverj fokhagymát, kaprot, vagy éppen egy kevés chilit. 
            Az öntetet keverd össze a felszeletelt zöldségekkel, majd magas hőfokozaton pirítsd meg a feldarabolt csirkemelleket.
            Ha nem kívánsz nehéz vacsorát, akkor csak a zöldségeket fogyaszd köretnek, de természetesen tálalhatsz pitával, vagy hasábburgonyával is. 
(Forrás: MEN/Életmód, Szabó Böbe, 2013. június 11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése