2022. július 22., péntek

NOSZTALGIA - Halászléfőző verseny Alsóörsön, 2017. július 21.


2012. július 21-i rendezvénysorozatnak csábító címet adtak a rendezők: halászléfőző piknik.  Évek óta nagy érdeklődéssel várt programja a névadó verseny volt. A nézelődők közelről tanulmányozhatták a különböző főzőalkalmatosságokat, a főzőtechnikákat (kavarás, rázogatás, rácsos merítő alkalmazása stb.). Lehetett kérdezni, megbeszélni, esélyeket latolgatni. Meglepően szép számú közönség hullámzott az üstök, farakások, gázpalackok, paprikával, hallal megrakott asztalok, gondba mélyedt versenyzők között. Elkészülte után a csapatok 300,- Ft-os „támogató jegyek” vásárlása mellett kóstolgatták a versenyfőztöket. Javaslom, ezt a rosszul hangzó „támogató jegy” elnevezés megváltoztatást „kóstolójegy”-re.
Még el sem kezdődött a főzés, már tudta mindenki, hogy Dr. Novics György nyeri meg. A bajai ügyvéd ugyanis ahol megjelenik, mindenünnen elviszi az első díjat. És ami különlegesség nála, mindig a táj jellegzetessége szerint főzi a halászlevét. Most is balatoni recept szerint főzött, pedig a bajai halászlé is legalább ilyen híres. Persze most is megnyerte. Utána azt mondta szűk körben, hogy ahol kétszer ő az első (Alsóörsön tavaly is nyert), oda többet nem megy. Én azt javasoltam neki, hogy nem ez a megoldás, jöjjön, mert hiányoznának az ő ízei, de ne versenyezzen. Majd jövőre meglátjuk, melyiket választja. Egyébként egy helyen még nem volt, Szegeden. Dédelgetett álma, hogy egyszer Szegeden felülmúlja a helyieket. Szurkolunk neki!
Második Baksi Arnold, harmadik a Veszprém Vidéki Horgász Egyesület lett. A Bodorka-csapat a paloznaki polgármester különdíját nyerte el.
Nekem nagyon ízlett az alsóörsi Vöröskereszt Szervezet csapatának remeke. Zsebők Zsigmond, Perger Ferenc, Sörös András a saját maguk által a Balatonban fogott halakat főzték meg. Segítőjük volt Zsebőkné Percsics Marika és a csapatkapitány, Léner Mária. És ami a fentiek mellett kiemelte őket a többiek közül, a Zsebők-pincészet kiváló vörösborából egy pohárral adtak a halászlé mellé.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése