Ha nincs otthon friss, instant élesztőt is használhatunk hozzá és bármilyen töltelékkel, túróval, almával is elkészíthető!
Hozzávalók
/ 6 adag
A tésztához
§
3 dl tej (langyos)
§
1.5 dl napraforgó olaj
§
1 db tajás
§
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
§
60 dkg finomliszt
§
3 ek cukor (3 sarkokba)
§
1 csomag vaníliás cukor (4 sarokba)
§
1 tasak instant élesztő (középre)
A töltelékhez és a tetejére
§
10 dkg sárgabaracklekvár
§
2 dl tej (meleg)
§
1 dl napraforgó olaj
elkészítése
1.
A kenyérsütőbe a
fenti sorrendbe beletesszük a tészta hozzávalóit, és dagasztó
(kelesztő)programra állítjuk. Aki kézzel dagasztja, rugalmas tésztát kell
készítenie.
2.
Ha megkelt,
lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, leheletnyi liszttel átgyúrjuk. Kb 1 cm vékonyra, téglalap
formájúra kinyújtjuk, egyforma -hosszúkás- nagyságúakra vágjuk (14-15 db lesz).
3.
Kézzel egyenként még
lapítunk rajtuk (kb. fél cm lesz), és a felénk eső részére ráteszünk 1-1,5 tk
lekvárt, a két szélét ráhajtjuk, majd felgöngyöljük.
4.
Olajjal leheletnyi
vékonyan kikent tepsibe rakosgatjuk (a tekerés alja alulra essen), de ne
szorosan, mert még kelni fog.
5.
A tetejére:
megmelegítjuk a tejet, beleöntjük az olajat, összekeverjük, és ráöntjük a
buktákra. Állni fog benne, de nem baj, mert sülés közben felszívja!
6.
Előmelegített
sütőben, normál hőfokon 40-50 perc alatt megsül.
7.
Porcukorral
megszórva tálaljuk.
§
sütési hőfok: 180°C
§
tepsi mérete: 36x27
cm
§
költség: 500 Ft
(Forrás: Gabys
konyhája)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése