2023. július 20., csütörtök

Hillarynak - a Mount Everest első meghódítójának - születésnapjára - 1919. július 20.

Sir Edmund Percival Hillary (Auckland, 1919. július 20.   Auckland, 2008. január 11.)  új-zélandi hegymászó. Világhírűvé az tette, hogy 1953. május 29-én Tendzing Norgaj helyi vezetővel együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet.
Fiatalsága
Apja, Percival szigorú ember volt, első világháborús veterán, Gallipolinál sebesült meg. Újságíróként dolgozott a Tuakau District News-nál, de kilépett, miután összeveszett az igazgatósággal. Ezután hobbijából, a méhészetből tartotta el családját.
Edmund Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben született, de egyéves korában az Aucklandtől délre fekvő Tuakauba költöztek, ahol háborús veterán apja földet kapott. Gyerekként alacsonyabb és visszahúzódóbb is volt osztálytársainál, a könyvekben és a kalandokkal teli életről való álmodozásban talált menedéket. Középiskolába Aucklandben járt, a napi négyórás utazást is olvasással töltötte. 16 évesen – egy osztálykirándulás után – kezdett a hegymászás iránt érdeklődni. Kiderült, hogy hirtelen megnyúlt végtagjai és koordinálatlan mozgása ellenére erősebb és kitartóbb volt, mint társai.
Az iskola elvégzése után – apja nyomdokaiba lépve – ő is méhészkedéssel foglalkozott. A második világháborúban az Új-Zélandi Királyi Légierőnél navigátorként szolgált, de egy baleset miatt idő előtt leszerelték.

Az expedíciók
A hegymászás továbbra is komolyan érdekelte, már a háború előtt elhatározta, hogy megmássza a Mount Everestet. Leszerelése után belépett a New Zealand Alpine Clubba, és edzeni kezdett. A Déli-szigeten lévő Déli-Alpokat télen és nyáron is megmászta, hogy a sziklamászást és a jeges körülményeket is megismerje.
1951-ben utazott először a Himalájába, és részt vett az Eric Shipton vezette sikertelen brit Everest-expedícióban. 1953-ban csatlakozott John Hunt 400 fős csapatához. Az első sikertelen csúcstámadás után ő és Tendzing Norgaj kapott lehetőséget. A csúcsot 1953. május 29-én délelőtt 11:30-kor érték el. Visszatérésük után Indiában és Nepálban is nagy ünnepségekkel fogadták őket, Tendzinget egyesek szó szerint istenként kezdték tisztelni, azt gondolva hogy Buddha vagy Siva reinkarnációja, Hillary-t pedig II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.
19561965 között még tíz másik csúcsot megmászott a Himalájában. 1958. január 4-én a Commonwealth Trans-Antarctic Expedition tagjaként, az új-zélandi részleg vezetőjeként eljutott a Déli-sarkra. 1985-ben Neil Armstrong társaságában egy kétmotoros repülővel leszálltak az Északi-sarkon is. Ezzel ő lett az első ember aki járt a Föld mindkét pólusán, és a Mount Everesten – amit a harmadik pólusnak is szoktak hívni.

Az Everest után 
1975-ben indult az új-zélandi parlamenti választáson Bill Rowling kampánycsapatának tagjaként, de nem jutott mandátumhoz. 1977-ben jelölték kormányzónak is, de Keith Holyoake-t választották meg helyette. 1985-ben Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi nagykövetének nevezték ki; ezt a tisztséget négy és fél évig töltötte be.
Életének nagy részét szentelte a nepáli serpák megsegítésének is. 1953-ban létrehozta a Himalája Alapot, ezen keresztül több iskolát és kórházat építettek a vidék elszigeteltebb településein. Tiszteletbeli elnöke az Amerikai Himalája Alapítványnak is.
2008. január 11-én Aucklandben, szívrohamban hunyt el.
–Ő volt az egyetlen új-zélandi, akinek a portréja már életében papírpénzen (az öt dollároson) szerepelt.
1953. július 16-án az angol királynő lovaggá ütötte (Knight Commander of the Order of the British Empire).
1987. február 6-án elsőként neki adományozták az Új-Zélandi Érdemrendet (Order of New Zealand).
1995. április 16-án megkapta a Térdszalaglovagrend lovagi fokozatát (Knight of the Order of the Garter).
2003-ban, a Mount Everest megmászásának 50-ik évfordulóján, a nepáli kormány egy ünnepség keretében tiszteletbeli nepáli állampolgárságot adott Hillarynek.
–Több utcát, iskolát és szervezetet is elneveztek róla.
(Forrás: Wikipedia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése