2023. július 14., péntek

Az áfonya, az ínyenc csodaszer

Az áfonya nemcsak egy egyszerű gyümölcstermő növény, levelét és gyümölcsét a gyógyászatban is szívesen alkalmazzák. A második világháború alatt a pilóták arra lettek figyelmesek, hogy ha fekete áfonyát ettek repülés előtt, javult a sötét éjszakában a tájékozódásuk. Emiatt kezdték el orvosok vizsgálni az áfonya jótékony hatásait.
       Észak-Európából származik, Észak- és Közép-Európában honos, a savanyú talajt kedveli. Alacsony, körülbelül fél méterre növő, lombhullató félcserje.
      Általában július-augusztusra érnek meg feketés kék, enyhén savanykás bogyói, amiknek még a leve is hasonló kék színű. Az először megért bogyó nagyobbak a később érőknél. Több fajtáját is ismerjük, ezek közül kiemelkedők a vörös és a fekete áfonya. Mai napig ínyencségnek számít, pedig a kertekben is megtalálható, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle.
Jótékony hatásai           
     Az áfonya gyümölcssavat, A-, B-, C- és D-vitamint, cukrot és pektint tartalmaz. Kálium tartalma igen magas, de kalcium, vas, foszfor, magnézium, cink, kén, foszfor és mangán is megtalálható benne. Serkenti az immunrendszer védekező képességétAntibakteriális és keringésserkentő hatással is bír. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság elleni gyógyszer alapanyaga. Levelének vérnyomáscsökkentő, köhögéscsillapító és vizelethajtó hatása van. 100 gramm frissen szedett áfonya 400mg antociánt tartalmaz, ami elengedhetetlen a kötőszövetek és a bőr egészségéhez és üdeségéhez, illetve szabadgyökfogó hatása miatt védi a szemet a különböző betegségektől.
Felhasználása           
     A szárított áfonya segítséget nyújt a hasmenés elmulasztásában, de oda kell figyelni, hogy a frissen szedett bogyók viszont a hasmenést segítik elő! Termése és levele teának elkészítve fogínygyulladás, epe- vagy hólyagproblémák, gyomorbajok ellen hasznos. A fekete áfonya kivonata javítja a vérkeringést, visszér és aranyér problémákra is alkalmazzák jó hatása miatt, főleg terhesség idején, amikor a nők különösen hajlamosak ezekre a betegségekre. Lassítja a szervezet öregedését, valamint segíti megőrizni az emlékezőképességet.
     A népi gyógyászatban a cukorbetegség elleni gyógyszerként tartják számon. Készíthető belőle szörp, bor, lekvár, gyógybor, de akár likőr is.
(Forrás: Szanyi Ágnes, 2012/06/15.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése