2021. május 27., csütörtök

Slambuc nagyitól - Magyar konyha


Debrecen a szülővárosom, ezért is nagyszüleimnél elég gyakran az asztalra került ez az étel, papám kedvence volt. Leggyakrabban kint a kertben, bográcsban csináltuk. Gondolom, nem kell elmondanom, hogy mennyivel finomabbak az otthon készülteknél. :) Valaki tarhonya vagy kolbász nélkül csinálja, vagy paradicsomot is rak bele, de én most a sajátunkat szeretném megosztani. :)

Hozzávalók / 6 adag
  70 dkg burgonya
      10 dkg tarhonya
      30 dkg lebbencs tészta
      15 dkg parasztkolbász
      15 dkg füstölt szalonna
      1 nagy db vöröshagyma
       0.5 dl napraforgó olaj
      2 ek fűszerpaprika
      só ízlés szerint
      bors ízlés szerint
      8 dl víz

Elkészítése:
1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben némi olajon zsírjára fonnyasztjuk (lehetőleg zsírosabb szalonnát próbáljunk beszerezni).
2. Ha ezzel megvagyunk, halásszuk ki a szalonnát, és akkor mehet bele a lebbencs tészta, ha túl nagy lenne, törjük ketté. (Vigyázzunk, próbáljunk ne sok apró törmeléket ezzel produkálni, mert az könnyen oda fog égni.) Mindig annyi tésztát rakjunk bele, hogy meg tudjon mindegyik pirulni, és könnyen át tudjuk fordítani. Akkor jó, ha elveszítette már fehér színét, és barnásat kapunk. Kiszedjük, és rakhatjuk bele a köv. adagot is. Ha felszívta volna a zsírt/olajat, pótoljuk.
3. A serpenyőben megmaradt olajon a tarhonyát megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Levesszük a tűzről, és ízlés szerint 2-3 ek paprikát feloldunk benne (mondjuk én beleraknék egy 4-et is. :) ) Ha szükséges, öntsük fel kis vízzel, és öntsük egy nagy fazékba
4. A krumplit meghámozzuk, max 1,5 cm-es darabokra szeljük, a fazékba rakjuk minden hozzávalóval együtt, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, lefedjük, és kb. 30-40 percig főzzük. Közben nem árt folyamatosan ránézegetni és kavargatni, ha elfogyna a víz, akkor azt mindig pótoljuk. A tarhonya és a lebbencs sok vizet szív fel. Ha nem figyelünk oda, könnyen odaéghet.
5. Ha az étel majdnem kész, a felkarikázott szárazkolbászt hozzáadjuk, és készre főzzük. A legtöbb idő a krumplinak kell. Ha több lével szeretjük, öntsünk hozzá kevés vizet. Tálaláskor, ha szükséges, sózzuk újra. Borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk kovászos uborkával.
Elkészítettem: 50 alkalommal (Találtam: NOSALTY, Julie receptje)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése