Debrecen a
szülővárosom, ezért is nagyszüleimnél elég gyakran az asztalra került ez az
étel, papám kedvence volt. Leggyakrabban kint a kertben, bográcsban csináltuk.
Gondolom, nem kell elmondanom, hogy mennyivel finomabbak az otthon
készülteknél. :) Valaki tarhonya vagy kolbász nélkül csinálja, vagy
paradicsomot is rak bele, de én most a sajátunkat szeretném megosztani. :)
Hozzávalók / 6 adag
70 dkg burgonya
10 dkg tarhonya
30 dkg lebbencs tészta
15 dkg parasztkolbász
15 dkg füstölt szalonna
1 nagy db vöröshagyma
0.5 dl napraforgó olaj
2 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
8 dl víz
Elkészítése:
1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben némi olajon
zsírjára fonnyasztjuk (lehetőleg zsírosabb szalonnát próbáljunk beszerezni).
2. Ha ezzel megvagyunk, halásszuk ki a szalonnát, és
akkor mehet bele a lebbencs tészta, ha túl nagy lenne, törjük ketté.
(Vigyázzunk, próbáljunk ne sok apró törmeléket ezzel produkálni, mert az
könnyen oda fog égni.) Mindig annyi tésztát rakjunk bele, hogy meg tudjon
mindegyik pirulni, és könnyen át tudjuk fordítani. Akkor jó, ha
elveszítette már fehér színét, és barnásat kapunk. Kiszedjük, és rakhatjuk
bele a köv. adagot is. Ha felszívta volna a zsírt/olajat, pótoljuk.
3. A serpenyőben megmaradt olajon a tarhonyát
megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne.
Levesszük a tűzről, és ízlés szerint 2-3 ek paprikát feloldunk benne
(mondjuk én beleraknék egy 4-et is. :) ) Ha szükséges, öntsük fel kis
vízzel, és öntsük egy nagy fazékba
4. A krumplit meghámozzuk, max 1,5 cm-es darabokra
szeljük, a fazékba rakjuk minden hozzávalóval együtt, és felöntjük annyi
vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, lefedjük, és kb. 30-40 percig főzzük.
Közben nem árt folyamatosan ránézegetni és kavargatni, ha elfogyna a víz,
akkor azt mindig pótoljuk. A tarhonya és a lebbencs sok vizet szív fel. Ha
nem figyelünk oda, könnyen odaéghet.
5. Ha az étel majdnem kész, a felkarikázott
szárazkolbászt hozzáadjuk, és készre főzzük. A legtöbb idő a krumplinak
kell. Ha több lével szeretjük, öntsünk hozzá kevés vizet. Tálaláskor, ha
szükséges, sózzuk újra. Borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk kovászos
uborkával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése