2023. május 17., szerda

Rovarűző növények - Körömvirág


A lakásba berepülő rovarok ellen nem csak vegyszerekkel vagy esztétikusnak éppen nem mondható szúnyoghálóval védekezhetünk. Vannak ezeknél sokkal hatásosabb természetes módszerek is, amelyek ráadásul a balkont is üde zöldbe és színesbe borítják!
Egyszerű, de nagyszerű – ennyivel tökéletesen jellemezhető a körömvirág. Az ismert növény nemcsak gyógyítónak, hanem rovarűzőnek is kiváló. Homokos, könnyű virágföldben érzi jól magát. Jól tűri a hőséget és a tűző napot is, a huzatra, a sötétre és a hidegre azonban érzékeny, a fagy pedig azonnal végzetes lehet a körömvirág számára.
körömvirág (Calendula) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség. Kiemelkedő helyet foglal el hazai gyógynövényeink között. Többféle elnevezése él: kenyérbélvirág, borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, náthavirág, tűzvirág, sárgavirág stb. Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén segítenek. Vidéken, mint kerti növényt is termesztik, de vadon is előfordul. A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga-narancssárga színben pompázik, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Különböző változatai lehetségesek: van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja. Gyógyhatásukat tekintve azonban teljesen egyforma mind. Ha a virágai reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz. Régebben ezért esőjóslóként szerepelt. Ezt a növényt virágostul, szárastul, levelestül gyűjtik és használják. A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. A körömvirág, mint vértisztító, igen nagy segítséget nyújt fertőzéses sárgaságnál. Javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását. Igen gyorsan segít a kenőcs vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén. Kitűnő segítség még lábgombásodás ellen. A körömvirágot tartják a legfontosabb rákellenes gyógyszernek. Még bőrrák esetén is sikerrel alkalmazható a körömvirágból préselt friss lé. Az érdekes, rákgyanús bőrfoltokat szintén megszüntethetjük vele. A körömvirágot belsőleg a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgörcsök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás, vízkór és vérvizelés esetén alkalmazzák. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen is segít a teája. Mivel a körömvirág fertőzéses sárgaság esetén eredményesnek mutatkozik, kitűnően alkalmazható májmegbetegedéseknél is. Virágjából, leveléből és szárából forrázással készítjük a teát, amit nem édesítünk. A friss szárból nyert lé eltávolítja a szemölcsöt és a rühességet, a teafőzet gyógyítja a sömört és a mirigyduzzanatokat, ha a beteg testrészt megfürdetjük benne. A tea, ha rendszeresen fogyasztjuk, vértisztító hatású. A látás javul, ha a szemet langyos teával mosogatjuk. Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint elmérgesedett, gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek.

Felhasználási módok:
  • Teakészítés: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez.
  • Ülőfürdő: két maréknyi, friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.
  • Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.
  • Friss lé: megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs centrifugával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése