Az ősi
skandinávok – egy újabb kutatás szerint – árpa, méz, áfonya és gyógynövények,
valamint Rómából, illetve Hellászból importált szőlőbor keverékét
kortyolgatták. Amerikai szakértők svéd és dániai temetőkben található
agyagedényeket elemezve jutottak erre az eredményre.
Ősi mesterség
Az "északi grog" időben
jóval megelőzte a vikingeket. A skandináv harcosok és papnők több ezer éves
sírjainak mélyén megtalált ősi ital maradványaiból korábban részben már
sikerült rekonstruálni a vikingek ősapjait jobb kedvre derítő nedűt, amelynek
modernkori "másolata" mára az Egyesült Államok legtöbb italboltjában
elérhetővé vált.
"Az ember azt gondolná, hogy az
eme különféle összetevőkből álló alkoholos ital igencsak megviselhette a
gyomrot, azonban ez koránt sincs így" - mondta Patrick McGovern, a
Pennsylvaniai Egyetem biomolekuláris régésze, a tanulmány vezetője.
"Megfelelő mennyiségben, az arányokat tartva igazán finom ízt
eredményez" – tette hozzá. Az amerikai kutató az észak-európai szomjoltó
összetevőinek feltárását évtizedekkel ezelőtt kezdte meg, amikor dán és svéd
múzeumokban tárolt agyagedényeken kereste az ital nyomait. Az 1990-es évek
közepére odáig fejlődött az analizáló technika, hogy képes volt a kémiai
maradványok elemzésére.
Négy – két dán és két svéd –
helyszínről származó leletet vettek újra górcső alá, amelyek közül a legrégebbi
i. e. 1500-ból való, s egy, a mai
Dániához tartozó területen elföldelt harcos mellé temetett
korsóból származik. A másik három mintát a boroknál használt ún.
szűrőcsészékből vették. Közülük az egyik egy olyan sírból való, amelyben négy
nő aludta örök álmát, s az egyik 30 év körüli elhunyt kezében szorongatta a
szűrőt.
A sörfőzés mestersége mintegy
tízezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, s a kutatások szerint őseink igencsak
kreatívnak bizonyultak az alkoholos italok elkészítésénél. Az észak-európai
ivóedények pollentartamának tanulmányozása arra utalt, hogy az ősi skandinávok
főként méz alapú bort és különféle alkoholos söröket fogyasztottak. Azonban a
pontos összetevők sokáig nem voltak ismertek. A görögök és rómaiak által írt
szövegek megemlítették az északiak italait, de nem méltatták sokra azokat,
egyikük a vízben elrothadt árpához hasonlította a skandináv nedűket.
Az amerikai kutatók azonban
felülírták az antik civilizáció mestereinek állításait. Úgy vélik, az
"északi grog" néven emlegetett skandináv szomjoltó igen bonyolult
főzet volt, amelyben méz, áfonya és a Skandináviában sok helyen megtalálható
vörös áfonya is helyet kapott. Az ital alapja búza, rozs és árpa volt, de nem
feledkezhetünk meg a Dél-Európából importált borról, mint hozzávalóról sem,
amelyet fűszerekkel és gyógynövényekkel – úgy mint cickafark, boróka és
nyírgyanta – bolondítottak meg. A déli borért cserébe egyébként borostyánt
adtak.
Túlvilági
útravaló
Az előbb említett legrégebbi,
mintegy 3500 éves mintát egy férfi harcos melletti korsóban találták meg. A
korábban benne található ital az elemzések szerint nagy mennyiségű mézet
tartalmazott, így a kutatók szerint az elhunyt egy minőségi mézbort kaphatott
túlvilági utazására. A harcos a sírjában talált fegyverek sokszínűsége miatt
valószínűleg magas társadalmi státuszú volt, s mivel a méz is ritkaságnak
számított, a mézbort is főként az elit fogyaszthatta.
McGovern segítségével tavaly
októberben a Dogfish Head sörgyártó vállalat újraalkotta az "északi
grogot", amelyben búza, áfonya, méz és különféle gyógynövények is voltak.
Az egyetlen különbség a modern és az ősi változat között, hogy az előbbibe a
mai sörgyártás egyik legfőbb alapanyagát, a komlót is belekeverték, amelyet
egyébként az 1500-as évekig nem használtak Európában.
A Dogfish Head grogja, a Kvasir a
skandináv mitológia legravaszabb istenéről kapta a nevét. A mítosz szerint egy
nagy háború utáni béketárgyaláson a korábbi háborús felek körbeültek, s a kör
közepére egy edényt tettek, amibe köpködni lehetett. Az istenek ebből a
nyálkeverékből formálták meg magát Kvasirt. A főhőst később meggyilkolta két
törpe, akik a vérét mézzel keverték össze, így alkotva meg a mézsört.
A kutatók szerint a grog íze a vörös áfonyának köszönhetően – savanykás
volt, leginkább a belga lambichoz hasonlítható. Ma több lehetőség áll azok
előtt, akik a bronzkori észak italkülönlegességeit szeretnék megízlelni. Nynäshamns
Ångbryggeri svéd sörgyár a grog egy másik verziójával, a Arketyp márkával jött
ki az elmúlt években, amely mára bármely svéd állami boltban megtalálható. A
Svédországhoz tartozó Gotland szigetén a helyiek készítettek egy alkoholos
frissítőt árpa, méz, boróka és gyógynövények keverékéből, s úgy tartják, ez a
keverék áll legközelebb őseik grogjához.
Svédország
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése