2022. május 23., hétfő

Antall-emlékmű Balatonfüreden

      Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész Történelemkönyv című alkotásának avatásán ünnepi beszédet mondott többek között Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Az avatás időpontja jelképes jelentőségű volt, ugyanis 1990-ben ezen a napon, május 23-án tett esküt az Antall-kormány. Az emlékmű süttői mészkőből készült és nyitott könyvet ábrázoló műalkotás másfél méter magas és három méter széles. A könyv nyitott oldalán Antall József egyik legismertebb mondása olvasható: "Érzésben és lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni". Az emlékmű másik oldalán pedig a Kézai-kódexből származó színes iniciálé, illetve hold és nap szimbólum látható. A másfél méter magas posztamensen álló, nagyméretű emlékművet a Tagore sétányon állították fel.
      A szobor felállításának költségei meghaladták a 10 millió forintot, de a művész a neki járó mintegy ötmillió forintos honoráriumáról lemondott. Az emlékmű felállítását kezdeményező veszprémi székhelyű Reguly Alapítvány és a füredi önkormányzat közadakozásból gyűjtötte össze a szükséges pénzösszeget, illetve a város 500 ezer forintot adott e célra.
      Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere, MDF-es országgyűlési képviselő, a Reguly Alapítvány kuratóriumának elnöke az avatás előtt közvetlenül elmondta: mindenképpen olyan emlékművet akartak a rendszerváltás utáni első miniszterelnöknek állítani, amely "nem az arcmását közvetíti az embereknek, hanem egy roppant súlyos gondolatát". Elmondta azt is: az időpont mellett a helyszínnek is jelentősége van, ugyanis Antall Józsefnek, a Somló-hegy után, az egyik legkedveltebb helye Balatonfüred volt. Mint a néhai miniszterelnök egykori helyettese, pénteken Balatonfüredre összehívta az Antall-kormány volt tagjait egy úgynevezett informális kormányülésre, a néhai kormányfő emléke előtti tisztelgésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése