2022. április 7., csütörtök

A mézfogyasztás egészséges

            A méhek és a mézszerzés első ábrázolása egy 10–15 ezer éves spanyol barlangrajz. Azóta a mézet élelmiszerként és gyógyító szerként (orvosságként) használták a rómaiak, vikingek, görögök, egyiptomiak, germánok, hogy csak a legjelesebbeket említsem. A mézet nevezték istenek eledelének, használták betegségek gyógyítására a gyomorrontástól a lázas betegségig, a tejes–mézes fürdőtől a sebgyógyításig. Ették a mézes ételeket és süteményeket, itták a mézsört és a mézbort.
            Aztán egyszer csak megjelent a cukor (XII. század), ami mint édesítőszer egyre jobban kiszorította a mézet. 200 éve még csak 1 kg cukor volt az éves átlagfogyasztás, ma már 40–60 kg/év/fő! Napi 10–15 dkg tiszta cukor! Többek között, ezt tette a fejlődés.
            A civilizációs fejlődésnek meg is lett az eredménye az úgynevezett "civilizációs betegségek" formájában, amihez a cukor is hozzájárult. Stressz, idegi bajok, érrendszeri problémák, szívbaj, cukorbaj, elhízás, rák, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem.
            Sokan csak néhány mézfajtát ismernek. Akácméz, vegyes virágméz, hársméz, más fajta mézeket elég kevesen fogyasztanak. Ahhoz képest, hogy méztermelő nagyhatalom vagyunk, napi 1,5 g az átlag mézfogyasztásunk. Cukorból a 150-szerese!
            Pedig van Magyarországon vagy 30 mézfajta! És mindegyiknek (az általános hatásain túl) más az íze és a gyógyhatása. És ezt – ugyan úgy, mint a gyógyteák különböző hatásait – ki lehet használni. Mert a méz is a növényre jellemző hatásokat tartalmazza, csak hatékonyabban és az emberek számára jobban hozzáférhető és feldolgozható formába
            A legfőbb jótanácsok mézfogyasztás ügyben: Cukor helyett egyen mézet! Ön is és gyermeke, gyermekei is! Méghozzá napi rendszerességgel 2–3 kávéskanálnyit!
            A méz a tiszta természet! Jobb, hatásosabb és olcsóbb, mint a különböző mesterséges étrend kiegészítők és a gyógyszerek. Ráadásul finom is! Megelőzheti a betegségeket, csökkentheti, vagy elhagyhatja a gyógyszerek fogyasztását! A méhészek bizonyítottan egészségesebbek, és legalább 5 évvel tovább élnek, mint a civilizáció más népcsoportjai! Nem véletlenül! (Richpoi Hírek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése