2022. február 13., vasárnap

A román európaiság 5/5

Nagybányán
          2018. január 14. A román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székely zászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál. A hétfői közlemény szerint egy revizionista programot hirdető szervezet nemzeti jelképeket meggyalázó cselekedetéről van szó, amely a román külügyminisztérium szerint ellentmond a diplomácia kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezménynek és teljességgel elfogadhatatlan. Bukarest felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével.
Teodor Melescanu, a román diplomácia vezetője a magyar hatóságokhoz intézett felhívást magyarázva az Antena 3 hírtelevíziónak azt mondta: a budapesti román nagykövetséget nem őrzik. "A román címer a kerítésen kívül van, közterületen, semmi sem akadályozza elérését. Románia nagykövetségét nem őrzik, éppen ezért kértünk intézkedést. Nincs miért megijedni, senki sem hatolt be az udvarra, de meggyalázták Románia egy nemzeti jelképét, amely a nagykövetséget jelző táblán található". "Ezek az akciók veszélyesek, és könnyen radikalizálódhatnak, ha nem akadályozzák meg azonnal. De meglehet, hogy éppenséggel Budapest érdeke mesterségesen feszültséget szítani a kétoldalú kapcsolatokat illetően. Szerintem nem kellene passzívnak maradnunk, lehajtanunk a fejünket a nagy egyesülés centenáriuma évében" – idézte a Traian Basescu volt államfő vezette PMP szenátorát a Krónika.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján azt közölte: az akció válasz volt a román kormányfő "vulgársoviniszta kirohanására".

          2018. január 14. A PSD megvonta Tudose politikai támogatását. A végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltásra, amit csak négyen elleneztek, és négyen tartózkodtak. Távozáskor Tudose azt mondta, fegyelmezett tagja a PSD-nek, a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást. Ugyanakkor leszögezte: nem marad ügyvivő, a következő kormány kinevezéséig Paul Stanescu miniszterelnök-helyettest javasolják ügyvivőnek, de nem biztos, hogy ezt a jobboldali államfő elfogadja. Elődjéhez, a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Tudose a 2016. decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba.
          A székelyek humorral ünnepeltek. A közösségi oldalakon futótűzként terjedt: „Tudose lemondott, mire a Székelyföldön félárbocra engedték a székelyeket”. 
Nagybányán - A római katolikus templom bejárata és a református templom belseje (2017. szeptember)
(2018-ban írtam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése