2023. december 29., péntek

Pogácsareceptek

Hagymás-krumplis pogácsa
Hozzávalók: Fél kg burgonya, fél kg liszt, fél kg margarin, 2 kocka élesztő, 2 dl tej, pici cukor, 4,fej hagyma, ízlés szerint fokhagyma, szalonn, 2 tojás megkenni.
Elkészítése: A krumplit megmosom, héjában megfőzöm, meghámozom. Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom. A lisztbe keverek 2 teáskanál sót, belegyúrom a vajat, és a megpirított hagymát, fokhagymát és apró szalonnakockákat. Hozzákeverem a felfuttatott élesztőt, az összetört krumplit (de csak kihűlés után, hogy a vaj ne olvadjon meg). Kb. 5-10 percnyi gyúrás után gombóccá formázom, lisztel megszórom és meleg helyen 1 órát kelesztem. Ezután kinyújtom, 4x–5x összehajtom 4 rétegben, közben újra nyújtom, majd kb. 1 cm magas pogácsákat szaggatok belőle, zsírozott-lisztezett tepsire téve tojással megkenem a tetejét, és közepes lángon aranysárgára sütöm. Viszonylag gyorsan elkészül, 2–3 napig is friss marad.
Puha pogácsa
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 tojás + (1 a kenéshez), 1 kis doboz tejföl, 25 dkg sütőmargarin vagy fele-fele arányban zsír, 4 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 5 dkg élesztő, pici sajt.
Elkészítése: A lisztet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, a sót és a tojásokat. A tojásokat felverve keverem bele. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítem, és a tejfölbe belekeverem az élesztőt. Majd mindent hozzáadok a liszthez. Alaposan átgyúrom, és hagyom kelni kb. 1/2 órát. Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtom kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatom. A tetejét megkenem tojással, és sajtot szórok rá. 220 fokon megsütöm kb. 30 perc alatt. Könnyű, viszonylag gyorsan elkészíthető pogácsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése