2023. október 4., szerda

Mexikói falfestmény díszíti a Keleti pályaudvari metrómegállót

       Julio Carrasco Bretón mexikói képzőművésznek, a falképfestészet egyik meghatározó alakjának színes muráliája díszíti a Keleti pályaudvar metróállomását.
            A mexikói nagykövetség, valamint Julio Carrasco Bretón festőművész felajánlásával tekinthetik meg a metróállomáson áthaladó utasok a 2-szer 6 méteres, A mexikói textilkézművesek képzeletvilága című színes falfestményt - közölte a mexikói nagykövetség. A nagyméretű képen a művész a különböző etnikai csoportok jellegzetes formakincseinek megjelenítésével mutatja be a mexikói textilkézművesség színes palettáját. Az alkotáson láthatók például huipilek (női bennszülöttek által viselt hagyományos bő szabású tunikák), jorongok (férfi tunikák), terítők, ponchók és szőnyegek. A festményt a művész idén februárban a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galériájában tartott kiállítása keretében Budapest városának adományozott.
            A festmény különlegessége, hogy itthon elsőként képviseli a nemzetközi népszerűségnek örvendő, Magyarországon kevésbé ismert mexikói muralista festészetet. A képet a Mexikói Köztársaság különböző államai mesterembereinek képzeletvilága ihlette meg. Átfogja a mexikói textilkézművesség színes palettáját, a képen látható huipilek, jorongok, terítők, ponchók, és szőnyegek a különböző etnikai csoportok jellegzetes kifejezési formáit mutatják be.
            Julio Carrasco Bretón, mexikói festő és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon: ezeknek a tanulmányoknak később hasznát vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Ugyanaz a Lino Picaseño y Cuevas, legendás mexikói festő és építész volt a mestere a San Carlos Képzőművészeti Főiskolán, aki Diego Rivera utait is egyengette. 1973-tól számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket megtalálhatunk a világ 19 múzeumában. Az utóbbi időben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik; litográfiái a párizsi Atelier Bramsen és a mexikóvárosi Mario Reyes stúdióban készülnek. Julio Carrasco művészi karrierjére több hatás nyomja rá a bélyegét a prehispán művészektől kezdve a Nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo képei.
            Julio Carrasco több mint 50 falfestményt készített, általában egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és privát kulturális intézmények számára, amelyek Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más országban találhatóak. A megbízó intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsőbb Bíróságot, a Parlament Alsóházát, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzőművészeti Akadémia is megbízta egy murál elkészítésével.
            Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, többek között a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémáit ábrázolják, képei gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot. “Az intellektus epopeája” című falfestményt Párizsban készítette, Genfben állították ki az WIPO székházában (World Intelectual Property Organization). Itt egy speciális, egyéni technikát alkalmazott, amelyet isoplasztikának nevezett el, szilikon és márványpor keverékéből álló alapon dolgozott. Az így készített falfestmény felgöngyölíthető és bárhová elszállítható. Valójában tehát egy akrolfestékkel készült táblaképről van szó, amely egyelőre vandálbiztos felületen, a metróállomás pénztára fölött kapott helyet. (Forrás: Richpoi Hírek, 2015.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése