A szilva igazán finom
gyümölcs. Nyersen és feldolgozva is szeretjük, ám talán kevesen tudják, hogy
fogyasztása jótékony hatású az emberi szervezetre.
A
szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának
megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését, továbbá
a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is gazdag forrása.
B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is
jótékonyan hat. A benne lévő B-vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára,
ezáltal segítik az agy anyagcseréjét, így elősegítik a megfelelő gondolkodást,
a memória működését.
Fogyókúra
során megköti a fölösleges zsírt. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó és
ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek. A friss szilva segíti a
szép bőr kialakulását és megmaradását. Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát
is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten nyugtató hatású. A szilva is
frissen a legfinomabb és a legvitamindúsabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös
helyen napokig is eltartható.
Így fogyaszd a szilvát!
Nyersen: augusztus és szeptember
magasságában legjobb, ha nyersen fogyasztod a szilvát, hiszen ebben a formában
tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot.
Lekvárként: a téli hónapokban lekváros
kenyér, barátfüle vagy gombóc formájában fogyaszthatod a szilvát. A gyümölcs
így is megőrzi a benne lévő emésztésserkentő hatású szorbitolt, valamint
rosttartalmát.
Aszalt szilvaként: az aszalt szilvában
ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Különösen ott van nagy szükség rá,
ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan
tisztítsák a vért. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk, és a
levét megisszuk. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak,
kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak. Fogyassz belőle minél többet az
idénygyümölcsöket nélkülöző téli hónapokban!
Kedvcsinálónak pedig íme
három szilvás recept!
Szilvasajt
Sűrű
szilvalekvárt főzünk (addig kell főzni, míg a kanál megáll benne). Ekkor
tegyünk bele citrom- és narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, egész mandulát
(héja nélkül) vagy ahelyett negyed gerezd diót. Ha teljesen kihűlt, nedvesített
nyújtódeszkán szaggassuk tetszés szerinti darabokra, és meleg helyen, nappal
meleg levegőn, kint a szabadban szárítsuk meg. Kitűnő csemege.
Szilvasajt másképpen
A
leforrázott, meghámozott, magjától megtisztított szilvát addig pároljuk saját
levében, míg olyan puha lesz, hogy áttudjuk passzírozni. Ezután a szilvát
súlyával azonos mennyiségű cukorral addig főzzük állandóan keverve, míg a
kanálról leválik. Vízzel kiöblített kis tálkákba vagy birssajtformákba öntjük.
Ha kihűlt, kifordítjuk a formákból, tepsibe helyezett fehér papírra rakjuk
őket. Langyos sütőben megszárítjuk, és pergamen- vagy zsírpapírba csomagolva,
hűvös, száraz helyen tartjuk. (Még finomabb, ha a felfőzés végén negyed diókat
vagy hámozott mandulát szórunk közéje.)
Fahéjas szilvás rétes
Hozzávalók:
3 kanál édes kekszmorzsa (lehet darált keksz is), 1 citrom, 1 kiskanál őrölt
fahéj, 3 kanál cukor, 1 kg
szilva, 6 réteslap, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin.
Elkészítése: a megmosott szilvát hosszában vágjuk félbe, magozzuk ki, és
tegyük egy keverőtálba. Szórjuk bele a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt
héját, az édes kekszmorzsát, és lazán forgassuk össze. 2×3-as réteslapot
terítsünk enyhén nedves konyharuhára, majd minden lapot locsoljunk meg kevés
olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal, és kanalazzuk a felénk eső oldalára a töltelék felét. A
konyharuha segítségével ne túl szorosan csavarjuk fel a tésztát, majd fektessük
a rétesrudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg olvasztott vajjal vagy
sütőmargarinnal, és 190 fokos sütőben süssük pirosra. Ha elkészültek a rétesek,
10 percig pihentessük, majd vágjuk nem túl vastag szeletekre, és porcukorral
megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése