2024. január 16., kedd

Mikszáth Kálmán, a legnagyobb palóc 1847. január 16-án született. Tiszteletére a palócleves receptje:

A gulyásleveshez hasonló magyar étel, azonban könnyebb és savanykás ízű. Nevét a közhiedelemmel ellentétben nem a palócokról kapta.

A leves pontos keletkezése nem ismert, több legenda is létezik. Az egyik szerint a levest Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából és Mikszáth Kálmánról nevezte el, akit a „legnagyobb palócnak” hívtak. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában azt írta, a levest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle. Más legenda szerint Gundel János a híres palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben. Az író különleges levest kért a vendéglőstől, azt kérte, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett és „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát

A palócleves leggyakrabban marha-, sertés- vagy bárányhúsból készül (az eredeti recept szerint ürücombból vagy ürülapockából), ritkábban pulykából. A palócleves készítéséhez a legalkalmasabbak a pörkölthúsok: ilyen például a marhanyak vagy a marhalábszár, illetve a sertéscomb és a sertéslapocka. Korábbi receptek szerint a zöldségeket külön főzték meg. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokták enélkül is tálalni; ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.(Forrás: Wikipedia)

Hozzávalók:
60 dkg ürühús
40 dkg burgonya
70 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
babérlevél
kapor
zsír
liszt
tejföl
só 

Elkészítése:
         Először pörköltalapot készítünk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a zsíron alaposan  megdinszteljük. (Ha megsózzuk a hagymát, jobban megpuhul.) Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott, előzőleg leforrázott húst. Kevés vízzel felengedjük pont úgy, mint a pörköltet, és félpuhára főzzük. Ízlés szerint sózzuk és az elkapart fokhagymával ízesítjük.

            Közben előzőleg birkacsontból elkészített csontlében félpuhára főzzük a zöldbabot és a kockára vágott burgonyát, melyhez hozzáadjuk a babérlevelet is. Amikor a hús is és a zöldségek is félig megfőttek, összeöntjük. és együtt főzzük készre a levest. Amikor minden megpuhult, egy kis zsíron kevés liszttel világos rántást készítünk, és a leveshez keverjük. A végén tejföllel, kaporral  ízesítjük. 

E bejegyzés másnapján az Alsózsolcán élő (Miskolc melletti település) Takácsné Zsuzsa elkészítette ezt a finom ételt, és képpel is meglepett. Külön örömöm, hogy ő is a Földes Ferenc Gimnáziumba járt Miskolcon, mint én:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése