2024. január 20., szombat

A siklórepülő dinoszauruszoktól származnak a madarak?

Egyre több olyan bizonyíték lát napvilágot, mely szerint a modern madarak a siklórepülő, tollas, nem madárszerű dinoszauruszok leszármazottai.
Egy új kutatás szerint két dinoszaurusz megfelelő jelölt lehet a madarak családfájához, és mindkettő segíthet feltárni, hogyan fejlődtek ki először a tollak. "A legidősebb ismert tollas dinoszaurusz az Anchiornis (155 millió éves) és az Epidexipteryx (a 152–168 millió év közötti tartomány). A tollak – a jelek szerint először – csak szigetelés céljából fejlődtek ki. Alapvetően pihékként indultak, majd később szárnyakat alkottak.” „Kissé önhatalmú lenne eldönteni, hol végződik a dinoszaurusz, és hol kezdődik a madár. Nincsen egyértelmű határ, mely elszigeteli a kettőt egymástól. Ez az evolúció természete.”
A kutatók kiderítették, hogy az Archaeopteryx és az Anchiornis szárnytollai hasonlóak voltak, de nem azonosak. A két faj közötti különbségek a szárny evolúciójának korai kísérleteit reprezentálják. Az Archaeopteryx a hosszú repülőtollak számos rétegével rendelkezett, míg az Anchiornisnak rengeteg egyszerű, szalagszerű tolla volt, amelyek átfedték egymást, így némileg emlékeztettek a pingvin tollazatára.
A két dinoszaurusz szárnytollainak dizájnja és elrendeződése valószínűleg meggátolta a felemelkedést. A hosszú szárnytollak számos, egymást átfedő rétege komplikálhatta a tollak elválasztását, így csökkentette a madár képességét, hogy a felfelé irányuló szárnycsapással legyőzze a légellenállást. Ezzel szemben a modern repülő madarak szárnyai könnyen szeparálható, hosszú tollak egyetlen elsődleges rétegével rendelkeznek, melyeket rövid tollak fednek.
A siklás azonban életmentő lehetett a dinoszauruszok idejében, amikor hatalmas szárazföldi ragadozók barangoltak körülöttük. „A siklórepülés gyors módja a fáról fára jutásnak. Ahelyett, hogy lemásznának az egyik fáról és felfutnának a következőre, csak gyorsan átsiklanak a kiszemelt fára. A madarak dinoszaurusz ősei a fákon éltek, rovarokkal, gyíkokkal és emlősökkel táplálkozhattak, és így elkerülhették azt is, hogy más dinoszauruszok vacsoráját képezzék. A szárnytollak elrendeződése a modern madaraknál néhány tízmillió év alatt fejlődhetett ki, és nagyrészt változatlan maradt az utóbbi 130 millió évben. Ezt nagyon nehéz lenne tovább tökéletesíteni.” A madarak 65 millió éve előnyt is kovácsoltak ebből és apró méretükből, amikor is a nagyobb, nem madárszerű dinoszauruszok kihaltak.
Néhány tudós azonban vitatja a madarak dinoszauruszoktól való származását, azt állítva, hogy azok a hüllőktől származnak. (Richpoi Hírek, 2013.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése