2016. augusztus 12., péntek

NOSZTALGIA - Tisztelgésem Risztov Éva előtt (2012-ben)


            Én személy szerint Risztov Éva aranyát tartom a legkiemelkedőbbnek az összes nyertes közül. Akit ennyit bántottak, akivel ennyit gáncsoskodtak itthon és külföldön is, és aki ezt az irgalmatlan távot így tudta végigúszni – az maga  egy csoda! És mindenki példaképe lehet!
            Risztov Éva (Hódmezővásárhely, 1985. augusztus 30. –) az olimpiai bajnoksága előtti legfontosabb trófeái: háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hatszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között ötvenhétszeres országos bajnok magyar úszó. Felnőtt országos csúcstartó 400 m és 1500 m gyorson, volt rövid pályás Európa-csúcstartó 800 m gyorson.
            Risztov Éva a legyőzhetetlenséget sugározta magából, meg is nyerte a tíz kilométeres úszást, amelyben eddig még olimpiai érmünk sem volt. Utána a BBC és a Reuters is őt éltette.
            A 2004-es olimpia egyik legmegrázóbb pillanata volt, amikor a 400 vegyesen elért negyedik helye után zokogott a kamerák előtt, mert hiányoztak a szülei. Csalódott volt, mert olimpiai bajnok akart lenni, és nem jött össze neki.
            A 2012-es, már olimpiai bajnok Risztov nem sírt olimpiai győzelme után, pedig erre készült egész életében, és a Hyde Park tavának tizenkilenc fokos vizében – az esélyesek közül többen nem bírták ezt a hűvöset – ő úszta le leggyorsabban a tíz kilométert. Öt, egyenként két kilométeres kört tettek meg a versenyzők. Risztov az elején élre állt, és egy ellenőrzőpontot leszámítva végig vezetett.
            A tavalyi sanghaji világbajnokságon hamis bírói döntés alapján kizárták. Akkor nem, de most nagyon határozottan állította: elvettek tőle egy érmet. Ami csak elszántabbá tette, és az utolsó versenyen megszerezte az olimpiai kvótát.
            Az olimpia faluban megerősítette: jót tett neki az a három év, amikor egyik pillanatról a másikra abbahagyta az úszást, mert nem kapott edzőjétől pihenőt, hogy feltöltődhessen. 2005 októberétől nem láttuk, motokrosszozott, majdnem edző lett.
            Debrecen kellett neki, ahol megbíztak benne, hittek neki, és azért szerették, mert ő Risztov Évi. „Nem egy letűnt idő eltűnt csillagát látták bennem, hanem önmagamat. Az embert, nem az úszót. Talán azt gondolhatták, hogy fogok még alakítani valamit, de ezt velem nem éreztették.” Ő pedig elindult felfelé, és meg sem állt a dobogó tetejéig. Akik bíztak benne – Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Orendi Mihály, a város sportigazgatója – most is ott szurkoltak érte. És ott volt az édesanyja is.
             „Azoknak is köszönöm, akik előzőleg keresztbe tettek nekem, és nem segítettek engem, mert csak erősebb lettem tőle. Talán most majd a tükörbe néznek, esetleg önmagukba. Nem egy rossz érzés.”
            Aztán visszatért a Hyde Parkba, a győzelmére. „Versenyt akartam nyerni, nem olimpiát. Nem úgy keltem fel idén, hogy mindenáron olimpiát akarok nyerni, hanem egy verseny volt a célom. Holtpontra egyszer kerültem, a harmadik körben, de akkor arra gondoltam, hogy szerdán, egy nappal a verseny előtt, arra kért valaki, hogy ne adjam fel. Még szép, hogy arra gondoltam: nem adhatom fel, hogy nézne ki, ha most megállnék? Akkor amúgy rosszul éreztem magam, de az utolsó körben már nem. Fejben nagyon ott kellett lenni.” „Hát persze, elgondoltam, milyen a tükör előtt állni az arannyal, ezért megy most is olyan jól a pózolás” – viccelődött.
            Ezrek várták Debrecenben a városháza előtt a nosztalgiavillamossal érkező Risztovot, egy fiatalember a nyakába kapta a bajnokot, aki együtt skandálta a tömeggel, hogy "Ez Debrecen!"         „Őszintén szólva sokkal nehezebb ezt a szeretetet elviselni, mint 10 kilométert leúszni, ha ezt tudom, sokkal hamarabb bajnok leszek" - így köszöntötte az őt pezsgővel, zenekarral, transzparensekkel, tortával fogadó debreceni ünneplőket. „Soha nem éreztem, hogy itthon vagyok, de most itthon vagyok, ez az arany mindenkié". (Index, Wikipedia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése