2022. október 29., szombat

VISSZATEKINTÉS - Németh József Pál kiállítása Nagykőrösön - 2020. október 28-tól

Németh József Pál ,,Különös utazás” című jubileumi kiállításának megnyitójára hívogatta a nézőket a nagykőrösi Arany János Kulturális Központ 2020. október 28-án. Az évtizedek óta Nagykőrösön élő városszerte ismert és megbecsült 70. születésnapját ünneplő festőművész kiállítására sokan voltak kíváncsiak. A Rácz József Galériát megtöltötték az egymástól másfél méteres távolságban ülő maszkos érdeklődők.

Juhász Nándor igazgató köszöntése után a kiállítást dr. Kriskó János nyugalmazott

főiskolai docens nyitotta meg, aki előre megírt beszédét félretéve, azon benyomása alapján beszélt a kiállított képekről, amelyeket a megnyitás előtti órában érzékelt. Hatalmas változást, új festői látásmódot tapasztalt ugyanis Németh József Pál művészi munkásságában. A művésznek, aki eddig sem másolta naturalista módon a látványt, hiszen képei a fantasztikum és a realitás határán mozogtak, mostani képfelületei sokkal zaklatottabbak lettek. A formák között több az absztrahált elem, és a képek üzenetei az apokalipszis, a rendetlenség, a körülöttünk lévő világ zavarodottságának a leképezései.


Ez az életérzés a terem baloldalán kiállított képeket jellemzi, a jobboldaliak a megtalált (vagy elveszett?) édent, harmóniát, megnyugvást sugallják, köztük több családtagot ábrázoló szép portréval. Ilyen módon a galériában látható műalkotások két egymással ellentétes életérzésről tanúskodnak.

Újdonság az is, hogy a tárlatokon az eddig festményeivel szereplő művész kiállított művei között sok a komoly grafikai munka, amely ezidáig nem szerepelt Németh József Pál munkásságában, bár az alapos rajztudása eddig is megvolt hozzá.

Különleges még a kiállított képek narratív támogatottsága. Különösen a grafikák mellett, de néhány festmény mellett is olvashatunk szép verseket, amelyek legtöbbször valamilyen asszociációt indítanak el.

Az érdekes, szép kiállítás hétköznapokon 10–18 óra között tekinthető meg Nagykőrösön a Rácz József Galériában.

Szigeti Márta











A művész jótékonysági árverésre bocsátott Nagykőröst ábrázoló kiváló festménye. Lehet rá licitálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése