2022. augusztus 20., szombat

NOSZTALGIA - A Csík Zenekar koncertje Alsóörsön,őőő0 2013. augusztus 19.

          A nagy nézőszám is mutatta, hogy komoly várakozás előzte meg a 25 éves, idén Kossuth-díjjal is kitüntetett Csík Zenekar fellépését. Ezt az együttes nagy részben teljesítette is.

          A dunántúli ugrós meg a friss, az észak-mezőségi szökős dallammal megbolondított zene kiváló kezdést és első blokkot biztosított. Az együttes tagjai megmutatták az igazi minőséget. A biztos hangszertudás, a csodálatosan síró hegedű és mellette a kiváló női- és férfihang nagy megelégedést váltott ki.
          A második rész felemásra sikeredett. A különböző magyar zenekaroktól (pl. Kispál és a Borz) átvett és átdolgozott számok nem mindig kaptak felszabadult tapsot. Üde kivétel volt Szörényi Levente 1968-ban alkotott Kéglidala. 
          A harmadik részben előadott csárdáscsokor újra meghozta a nézők osztatlan elismerését.
          Ezután a zenekar elbúcsúzott, és elhagyta a színpadot. A közönség persze nem mozdult, csak tapsolt. Mindenki tudta, hogy így nem érhet véget a Csík-koncert. Visszajöttek, majd a névadó-zenekarvezető őszintén elmondta a mikrofonba, ők is úgy gondolták, hogy a Quimby-féle "Most múlik pontosan"-t ráadásnak szánták. (A közönség egy jelentős részét ez a szám csábította a koncertre.) A zenekar most is a csúcson volt, a tökéletes lüktetést, a hangulatot adta, de az ének nem sikerült ugyanilyen minőségben. A legjobb, legszebb formáció a női- és a férfihang váltakozása itt mindössze női hanggá egyszerűsödött. E mellett az énekes hölgy (akinek a hangja tökéletesen illik a népzenei feldolgozásokhoz) a szám első felében kereste a helyét a zenében, de a végére sikerült tökéletesen beilleszkednie.
          Összességében elmondhatom, kellemes estét szereztek az idősebbeknek és a fiatalabbaknak egyaránt. Az idő is kegyes volt hozzánk, mert csak a koncert befejezése után néhány perccel csapott le az erős szél a Bakony felől - a már üresedő nézőtérre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése