2024. március 18., hétfő

NOSZTALGIA - Megemlékezés 1848. március 15-e 165. évfordulójáról Spring Hillben (Florida - USA)

A terem egyik fele is mutatja a Magyar Klub ünnepi készülődését.

        A külföldön élő magyarok jó hagyománya, hogy a nemzeti ünnepeinkre közösen emlékeznek. És egy ilyen rendezvényen mindig felemelkedett érzés egy anyaországi magyarnak részt venni, akinek nem nehéz magyarságát megtartani. Megtiszteltetés volt számomra, hogy a Spring Hill-i Magyar Klub engem kért fel az ünnepi megemlékezés megtartására. Jól esett, hogy a mintegy száz jelen lévő a 40 perces előadásomat pisszenés nélkül hallgatta végig, és nagy tapssal, sok gratulációval ismerte el.
          A találkozó Éva Magyar klubvezető köszöntőjével kezdődött, majd az asztalokat végigjárva külön is köszöntötte a törzstagokat, a vendégeket.
          Az ünnepség fényét emelte Koszorús János 54 éves klubtag Petőfi: Nemzeti Dal c. költeményének az elszavalása, valamint a 12 pontnak az elmondása. Teljesítménye azért volt óriási, mert János süket, és csak szájról tud olvasni. Debrecenben járt általános iskolában, majd Sopronban, a Süketek Faipari Tanintézetét végezte el. 1987-ben hagyta el az országot, két éves ausztriai tartózkodás után elkerült az USÁ-ba, ahol azóta él. (Baloldalt legszélen ül, mintha Petőfit látná az ember.)
          Az ünnepi műsor zárásaként a Klub énekkara 48-as dalokat énekelt a jelen lévőkkel közösen. A háttérben látható Noszek János kiváló nosztalgiazenét játszott a gyülekezés, valamint az ebéd alatt és után. János 1998-ban telepedett le az USÁ-ban, és azóta sokfelé szórakoztatta az amerikai magyarokat.
          A finom ebéd után alkalom nyílt beszélgetni, táncolni. A jelen lévők szemmel láthatóan jól érezték magukat. Nekem is maradandó élményben lett részem. Köszönöm a meghívást.


(A fenti képeket a rendezvényen készítettem.)

1 megjegyzés:

  1. Az osszefoglalo a rendezvenyrol tomor es lenyegretoro volt, hiven tukrozte kepekkel illusztralva a jol szervezett rendezveny baratsagos es meleg hangulatat.

    VálaszTörlés