2023. január 18., szerda

A hóemberek világnapja előtt a hóról - január 18.

Gréczi Margit: Téli patak (70x53 cm)
            A tél legnépszerűbb ismertetőjele az összefüggő hótakaró. Vajon barátunk-e, vagy ellenségünk a sokszor fél méternyire, vagy ennél is vastagabbra hízó fehér lepel?
            A hótakaróval bezárt levegő hőszigetelő hatása biztosítja vetéseink áttelelését, mivel az őszi gabona a mérsékelt fagyot még károsodás nélkül elviseli. Hosszantartó, zord teleink általában hóban is bővelkednek és a tartós fagyok idején a vetéseket már hóbunda oltalmazza. Ennek ellenére – a mi éghajlatunkon – nem számíthatunk teljes biztonsággal a hó védelmére: előfordul, hogy előbb beállnak a fagyok, mint ahogy a hó leesik.
            A hó súlya okozta káros jelenség az úgynevezett hótörés. Ez abból áll, hogy a nagy tömegben hulló, tapadós, nedves hó rárakódik a fák ágaira, és letördeli őket. A nedves hóból már az egy centiméteres réteg is négyzetméterenként átlagosan két kilogramm tömeget jelent, így egy-egy kiadós havazás négyzetméterenként akár egy mázsányi terhelést is okozhat. A nedves hó főként a fenyveseket károsítja, mivel ott a sűrű lombozat miatt egy-egy fán nagyobb felületre rakódik rá a hó.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése