2022. november 14., hétfő

TIZENEGY3 ÉVE ÍRTAM - Farkas Zsófia, a világ leggazdagabb embere - ma földönfutó

      30 milliárd dollárra becsült személyes vagyonával – beleértve 20 tonna aranyat – Farkas Zsófia a világ egyik legtehetősebb asszonya. Ha családja vagyonát is beszámítjuk, a világ leggazdagabb embere, tízszer gazdagabb, mint például Románia leggazdagabb 300 embere együttvéve! A mesés vagyon ellenére Farkas Zsófia jelenleg földönfutó. A rejtélyes hölgy létezéséről a világ eddig keveset tudott. Férje 42 éves uralma idején az egyetlen hivatalos verzió szerint Safia Farkash el-Barassi kelet-Líbia legelőkelőbb beduin törzséből származott, s ápolónőként ismerte meg valamikor a hatvanas évek vége felé autóbaleset nyomán kórházba került Moammer Kadhafit (született: 1942. jún. 19.). A diktatúra idején nyilván senkit sem zavarhatott, hogy Szafiának soha nem került elő egyetlen arab rokona sem, „szülővárosában" még csak nem is hallottak róla. Az arab nyelvben fölöttébb idegen hangzású Farkash neve sem kelthetett feltűnést. Végül is a vezér, „Afrika királyai királyának” felesége még az arab világban szokásosnál is visszavonultabban élt, 40 évig állandóan kerülte a nyilvánosságot.
      A külföldi sajtó kiderítette, Farkas Zsófia néven született Hercegovina fővárosában, Mostarban, horvát anya és magyar apa gyermekeként. Nagyapja, Farkas János még a Monarchia idején került Bosznia–Hercegovinába tanfelügyelőként. Fáradhatatlanul publikált a boszniai pedagógiai folyóiratban, és ennek köszönhetően tudományos munkássága fennmaradt.
      A szépséges Farkas Zsófia valóban ápolónőként ismerte meg Kadhafit, csakhogy nem Líbiában, hanem a mostari kórházban, amikor a fiatal líbiai katonatiszt az ottani katonai bázison kiképzésen vett részt. A hatvanas években a Tito vezette Jugoszlávia az „el nem kötelezett országok” egyik vezetőjeként tömegesen képezte ki a harmadik világbéli országok katonatisztjeit, s fegyverezte fel hadseregüket.
      Kadhafi 1970-ben, vagy 71-ben vette feleségül Zsófiát, aki 7 gyereket (6 fiút és 1 lányt) szült a vezérnek. 2011 elejéig elképzelhetetlen luxusban élt Tripoliban, ahonnan augusztusban a felkelők elől elmenekült a szomszédos Algériába, lányával (Ajsa), két fiáva (Mohamed, Hannibal) és unokáival. Férjét és legkisebb három fiát meggyilkolták a felkelők, egy másik fia (Mutasszim) pedig azok fogságába esett.
      A politikai helyzet nyomán szeptemberben Farkas Zsófia luxusvillát vásárolt a horvátországi Adria-tengerparton, Igrane városkában, 100 km-re szülőhelyétől, Mostartól. Ott szándékszik letelepedni, horvát állampolgárságért is folyamodott. A zágrábi kormány azonban még nem döntött, befogadja-e Kadhafiné Farkas Zsófiát, mivel az ügy igencsak megosztja a helyi tengerparti városka lakosságát. Egyesek örülnének, ha hatalmas vagyonával együtt oda kerülne, mások félnek a nagyszámú muszlin kísérőtől. Zágráb vonakodása azonban felvetette, a magyar állampolgárság is szóba jöhet, végül is felmenői magyar állampolgárok voltak.

Az erdély.ma honlapon szerepel. Chirmiciu András írását ott lehet megtekinteni teljes terjedelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése