2019. október 18., péntek

NYOLC ÉVE ÍRTAM! Elmélkedés a női egyenjogúságról 1.

          Utaztam a metrón. Felszállt egy idős férfiből és egy középkorú nőből álló pár. Egy ülőhely volt, amit a hölgy a legtermészetesebben elfoglalt. A rozoga férfiember kapaszkodott, ingott, nagyon koncentrált, hogy ne legyen gond, de hősiesen állta a metró okozta viszontagságokat. Miért nem ő ült le? Mert a párja nő? Miért van a nőknek mindenben előnye? Nem a kor, az állóképesség szerint kellett volna leülni?
Eszembe jutott egy tipikus vicc, mely nem pontosít, hogy ki hány éves, milyen egészségügyi állapotban van, csak az a lényege, hogy az egyik nő, a másik meg férfi.:
Egy utas zsörtölődik a buszon:
–Micsoda modortalan, vad világ! Megszűnt az előzékenység, az udvariasság.
–De hiszen magának éppen most adta át a helyét ez a kisfiú! – mondta az egyik utas.
–Igen, de a feleségemnek még mindig állnia kell!

          Nézem a Titanic c. filmet. A hajócsoda nekimegy egy víz alatti jéghegynek. Süllyedni kezd. Nincs elég hely a mentőcsónakokban. A kapitány kiadja a parancsot: a nőket és a gyerekeket kell beültetni a mentőcsónakokba. Elgondolkodom, a 66 éves öreglány megmenekül, a hat kisgyerekes családapa meg nem. Talán csak nem azért, mert ő nő, és neki a neme előjogokat biztosít?

          Ma egész nap azt mondják a hírekben, hogy változnak január 1-től a nyugdíjba menés feltételei, csak a 40 éves munkaviszonyt felmutató nők mehetnek el korkedvezményes nyugdíjba. Eszembe jut volt kolleganőm. Ő 18 éves korában, az érettségi után elment dolgozni. Levelezőn elvégezte a főiskolát. Most tanítással foglalkozik, 58 éves korában nyugdíjba ment, mert meglett a 40 éves munkaviszonya. Mellette persze tovább tanít, mert otthon unatkozna, ugyanis se férjhez nem ment, se gyereket nem szült. Magyarországon a nők legalább 7 évvel tovább élnek, mint a férfiak. És hamarabb mennek nyugdíjba? Tehát egy férfi nem érdemel egy kis felhőtlen, felelősségmentes életet idősebb korában? Csak a hölgyek? Térjünk vissza arra, hogy egy nő, aki lánynak született, 40 éves munkaviszonnyal rendelkezik, elmehet korkedvezményed nyugdíjba. Én például nappalin végeztem el az egyetemet, meg is özvegyültem, ezért egy időben egyedül tartottam el a fiaimat. Nekem nem jár korkedvezmény? A barátom fiáék 5 gyermeket nevelnek. Ő miért alacsonyabb rendű, neki miért nem fog járni korkedvezmény, mert ő csak férfi?
 (Folytatom)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése