2021. augusztus 17., kedd

A veszprémi állatkert (3/2.)

Az utóbbi időben megvalósult fejlesztések:
Az Erdei mesterségek tanösvénye 2011. január 5-én nyílt meg a Fejes völgyben. A faszén- illetve a mészégetést mutatnak be az ide látogatóknak.
      A Böbe majom tanodája 2009-ben nyitotta meg kapuit. (Böbe 1963 januárjában született az afrikai Guineában, anyját orvvadászok lőtték le, s így került egy ott dolgozó magyar vízügyi mérnökhöz, Rózsavölgyi Imréhez, aki még abban az évben a veszprémi állatkertnek adományozta. A Veszprémi Állatkert csodacsimpánza számolni ugyan nem tudott, tudott viszont festeni, tüzet rakni és kávét főzni, szörpöt készíteni, gyurmázni, agyagozni is, és képes volt kört alkotni ecsettel, ami csimpánzmanccsal elég nehéz mutatvány. Szeretett ablakot törölgetni, és olyan óvatosan dolgozott, hogy sosem tört be az üveg. 1970 októberében elpusztult. Egy ország csodálta. ) Célja: az állatok megismertetése a kisgyerekekkel, illetve táborok szervezése, tanoda és kiállító terem is egyben (zoopedagógia).
Kölyök–Dzsungel 2007 márciusától látogatható. A gyerekek számára épült egy 300 m2 területű játszóház, amely egyben terrárium is. Itt különböző hüllőkkel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Az Afrika házzal az állatkert 14 hektárra bővült. Maga az Afrika ház 640 m2-es komplexum, ahova új állat is költözött, Kibo, a zsiráf. 110 m2-es fűthető térrel rendelkezik, amely nem csak az állatoknak kedvez, hanem a szezonalitást is csökkenti.
A Csimpánz világ az országban egyedülálló játszótér a csimpánzok számára. Itt a majmok rendelkezésére áll kötélhinta, mászóka illetve meg lehet tekinteni a majometetést.

Tervezett fejlesztések:

Elefánt park (egy kisebb csapat kb 2–3 elefánt számára),
Orrszarvú ház, területet megnagyobbítják, mivel egy újabb példány érkezik.
          Gulya-dombon látvány park, ahol az ide látogatók lámákat tudnak majd megtekinteni.
          A tervek közt szerepel egy vizes terület kiépítése is pingvinek részére.

madárház 50 000 m2 területű lesz.
(Írta: Hőgye Adrienn és Pozsgai Ádám 2014-bem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése