2021. augusztus 16., hétfő

A veszprémi állatkert (3/1.)

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyarország harmadikként alapított állatkertje. Az egykori szeméttelep helyén jött létre, mindössze 5 hónap alatt, hatalmas társadalmi összefogással épült fel, és 1958. augusztus 1-jén nyitották meg. A névadó Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékét mellszobor őrzi a főbejárat előtt. A vadaspark a veszprémi Fejes-völgyben található. A Veszprémi állatkert minden bizonnyal a legszebb fekvésű állatkertje hazánknak. A Balatontól mindössze 15 km-re található. A csodás környezetben megtett állatkerti séta a látogatók számára plusz élményt jelent. Emellett az állatkert az év minden napján nyitva tart, így akár karácsonykor és szilveszterkor is meg lehet látogatni. Összesen 90 különböző faj található az állatkertben, ezek közül némelyek egyedülállóak az országban. Ilyen állatok többek közt az impala, a kilencöves tatu, a csíkos gnú, az ibériai farkas, a pettyes szarvas és a szervál. (forrás: Wikipédia )
A Nagyszámú látogató még mindig a nyári szezonban érkezik. Ilyenkor főleg a Balatonon nyaralók jönnek el hozzánk, külföldiek, hazaiak egyaránt. Ha kicsit rosszabb az idő és nem lehet kihasználni a tó adottságait a veszprémi állatkert látogatószáma kimagaslóan nő. Az év többi időszakában veszprémiek és környéken élők érkeznek és sok iskoláscsoport választ minket kirándulóhelyszínként.
Lehetőség van az állatok örökbefogadására is. Ez évek óta a legnépszerűbb támogatási mód. Sokszor ajándékoznak így állatokat névnapra, születésnapra, házasságkötésre is az állatbarátoknak. Minden állat örökbe fogadható, és több nevelőszülője is lehet. Az örökbefogadás egy évre szól, de bármikor meghosszabbítható. Az örökbefogadó feladata az állat éves tartási költségét támogatni. Ez fajoktól függően változik. Különleges és nagyigényű fajoknál, mint pl: a csimpánz vagy orrszarvú a tartási költség százezrekben mérhető, míg más egyedeknél pl: tengeri malac csupán tízezrekbe. Az állatkert minden segítségnek örül, az örökbefogadás legalsó szintje minden fajnál 1000 Ft.
Az állatkert teljesen gyerekbarát, itt akár egész nap is eljátszhatnak a gyerkőcök, mert lépten-nyomon hintákkal és mászókákkal találtuk szembe magunkat. Míg ők önfeledten játszanak a szülők megpihenhetnek a sok pad egyikén.
 (Írta: Hőgye Adrienn és Pozsgai Ádám 2014-ben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése