2019. június 30., vasárnap

ÖT ÉVE TÖRTÉNT Alsőörsi kiállításmegnyitó felemás érzéssel - 2014. június 28.

A megnyitó közönségének egy része
          Amatőr képzőművészeti kiállítások megnyitóira mindig nagy örömmel készülök, mert a szerénységük egyáltalán nem takar művészeti igénytelenséget. A tizenegy éve alakult Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület tevékenységéről bemutatott anyag most sem okozott csalódást. Horváth Lajos kiváló veszprémi művész patronálásával a legkülönbözőbb foglalkozású (pl: nyugdíjas, ügyvéd, rendőr, diák, fodrász)  alsóörsi és környékbeli lakosok irígylésreméltó hobbijából láthatunk egy válogatást. A csoport az érthető és szerethető műfajban, a realista ábrázolásmódban alkotja a tájképeket, portrékat, csendéleteket stb.
          A Balaton legszebb panorámájával rendelkező Törökház udvarán Kiss Domonkos Judit gordonkaművész mély átéléssel előadott számával kezdődött és zárult a megnyitó. Kár, hogy aki nem ismerte a darabokat, az soha nem fogja a szerzőt és a címet megtudni, mert a konferáló népművelő kolléga elfelejtette ismertetni.
         Az összességében "falusiasra" sikeredett rendezvényen üde színfoltot jelentett - a gordonkaszó mellett  - Hebling Róza Gyárfás Endre: Hallgasd a csendet! c. versének előadása.
          A polgármesteri megnyitó ugyan méltatta a kiállítókat külön-külön is, de nem tudtuk, hogy kiről beszél. Jobb helyeken a kiállítókat a közönséggel szemben, a megnyitó ceremóniát konferáló és a megnyitó személy mellé szokták állítani, és amikor valakiről szó van, ő jelzi, hogy reá vonatkozik. De ha már ennyire nem figyelmesek a rendezők, és a kiállítók a közönség soraiban foglalnak helyet, akkor még menthető úgy is a helyzet, hogy akiről szó van, ő feláll, és így mindenki megismeri. Mert például a Málnás községből, Alsóörs testvértelepüléséről érkezettek, vagy akár én, meg sokan mások is nem tudunk kinek gratulálni, ha valamelyik alkotás tetszik. És egyébként is az a módi, hogy megtiszteljük az alkotókat, és személyesen bemutatjuk őket, nem csak felsoroljuk a virágátadás kaotikumában!
          A Törökház több száz éves épületének első termében a Pé-Gyö festőpár nagyszerű képeit helyezték el, kár, hogy a teremben sehol nem találkoztunk az alkotók neveivel, csak a művek címeit láthattuk.
          A nagyobb teremben az Egyesület többi tagjának legújabb munkáiból ismerhettük meg egy-két képet, de sajnos ott meg csak a neveket írták a képek mellé, a címeket elfelejtették. (Névsor szerint emelek ki néhány alkotást.)
 Frank Szabó Sándor

 Kiss Attila

Kosztolányi Rózsa


Nagy Ágota


Németh Erika

Pítrok Éva

Szekeres Zsófi


Szentai Attila

Tóth Zoltán hatvan éves korában kezdett a fa faragásával foglalkozni.
A kiállítás megtekintését mindenkinek ajánlom. Megtekinthető: 2014. július 16-ig, naponta 15-19.00 óra, szombaton és vasárnap 9-19.00 óra között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése