2019. június 9., vasárnap

HAT ÉVE TÖRTÉNT Egy másik Kárpátiát akartak kitüntetni

          A kormány egy másik Kárpátia zenekart akart kitüntetni, mégis a nemzeti rockzenekar Kárpátia énekese, Petrás János kapta az Arany Érdemkeresztet - írja a 444.hu. Az indoklás szerint a minisztérium nem a nemzeti rockzenekarra, hanem a Kárpátia Folkműhelyre gondolt, amelyben Palya Bea is énekelt.
Az indoklást 444.hu egyik olvasója kérte el a Miniszterelnökség Kitüntetési Főosztályától. Ők továbbították neki az EMMI előterjesztésénak másolatát, ami egyben a kitüntetés indoklása is volt. Eszerint ők egy 97-ben alakult zenekarra gondoltak, amely többek között moldvai zenét játszik és népszerűsítette a táncház-mozgalmat.
A cikk szerint nem először keverték össze a hat évvel később alakult Kárpátiával a Kárpátia Folkműhelyt. Idézik Bolya Mátyást, aki a Kárpátai Folkműhely kapcsán azt írta, hogy a formáció már nem létezik. "Az egykori Kárpátia tagjait sokfelé sodorta a szél, kegyelemdöfésként pedig megalakult a Kárpátia nemzeti rockbanda. Bár a névvita jogi győzelme a miénk volt, a szervezőknek egyre kellemetlenebb lett a Kárpátia nevet plakátra írni”.
A nemzeti rockzenekaros Petrás Jánost március 14-én tüntette ki az Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Ezen sokan felháborodtak, hiszen a Kárpátia a Jobbik házizenekarának tekinthető, és ők írták a Magyar Gárda indulóját is. Tavaly a Jobbik Nemzeti Majális főzenekara volt a csapat, ahol Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő is fellépett velük.
Ez a Kárpátia 2003-as alakulása óta 13 lemezt adott ki, és megállás nélkül koncertezik. Sokan arra számítottak, hogy a 2010-es kormányváltással eltűnik az együttes, de Petrás szerint ugyan történtek előrelépések az elmúlt három évben, mégsem törölték el még a trianoni döntést, ami a csapat fő célkitűzése.
Ugyanekkor tüntették ki Szaniszló Ferencet, az Echo Tv műsorvezetőjét.  Tőle Balog visszakérte a kitüntetést, de a nyíltan revizionista, a színpadon homofób kijelentéseket tevő, szélsőjobboldali Kárpátia zenekar énekesétől nem.
Kerestük az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de még nem válaszoltak. (Forrás: Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése