2021. május 26., szerda

KILENC ÉVE TÖRTÉNT - Eurovíziós Dalverseny döntőjére - május 26.

                Az Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest, franciául: Concours Eurovision de la Chanson, 2007 és 2009 között az MTV az Eurovíziós Dalverseny elnevezést használta) egy évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának (angol nevének rövidítése, EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden résztvevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban előadnak, majd szavaznak a többi résztvevő által benevezett számokra, hogy megtalálják a verseny legnépszerűbb dalát. Az országok az EBU-tag tévétársaságaikon keresztül szerepelnek (Magyarországon a Magyar Televízió és a Magyar Rádió tagja az EBU-nak), melyek feladata az országot képviselő énekes és dal kiválasztása.
         A fesztivált 1956-os kezdése óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó televíziós műsoroknak a világon. Ez egyben a világ legnagyobb dalversenye a nézők számát tekintve, melyet az előző években 100 és 600 millió közé tettek. A világ nagy részén közvetítik, Európán kívül, többek közt Ausztráliában, Kanadában, Hongkongban, Indiában, Dél-Koreában, Új-Zélandon és az USA-ban; annak ellenére, hogy ezek az országok nem vesznek részt a versenyen.A Dalfesztivált általában a megrendezett popzene fellegvárának tartják, azonban a szereplő dalok stílus tekintetében széles skálán mozognak, van köztük arab, balkáni zene, dance, folk, görög, latin zene, metal, északi zene, pop-rap és rock is.
          Az évek során, a Dalverseny kinőtte magát egyszerű televíziós kísérletből, és egy óriási méretű nemzetközi intézménnyé vált. Európa legtöbb országa részt vett már legalább egyszer a fesztiválon, és az „Eurovízió” (Eurovision) szó ismert az egész kontinensen. (Wikipedia)
          Az idén a tavalyi győztesek kapcsán Azerbajdzsánban rendezik Európa legnagyobb zene versenyét. A hazánkat képviselő Compackt Disco sikerrel vette a selejtező akadályát, és ma láthatjuk a döntőben is. Az azeriek nagy szeretettel veszik körül a magyarokat. Ők a török népcsoporthoz tartoznak, és bennünket rokonoknak tekintenek. (Nagyon sok magyar tudós a finnugor ősi nyelvkapcsolat mellett fiziológiailag a török népek közé sorolja a magyarokat, ugyanis őseink a Kazár Birodalomban töltött évszázadok alatt testfelépítésileg átalakultak. És a 7 magyar törzs mellett 3 - török eredetű - kabar törzs is részt vett a Honfoglalásban. Később pedig kunok és jászok telepedtek be Magyarországra.)
(Bejegyeztem: 2012. május 26-án.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése