2022. december 11., vasárnap

Rostás Pálnak, az elfeledett magyar huszárnak szobrot emeltek a szlovénok

 Rostás Pál 1813. október 3-án a Napóleon csapatai elleni harcokban 60 francia gyalogos és hét lovas ellen küzdött az 5. Radetzky-huszárezred közhuszáraként. Egymaga negyedórán át kitartott, pedig harminc lövés érte, s ennek az akkori Wippach - szlovénül Vipava - lakói szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt és négy társát díszes temetésben részesítették a mai szlovén-olasz határhoz közeli, Trieszttől 40 km-re fekvő Budanje településen. Egy háromtornyú templom előtt, sírjuk fölé 1845-ben életnagyságú szobrot állítottak a helyi lakosok, az egykori bajtársaik és a Radetzky-huszárezred tagjai.
Felírása: „Rostás Pálnak Cs. és Kir. V-ik Huszár Ezred közvitézének, ki MDCCCXIII Octob. III-án e vidéken hátráló ellenség állását IV társaival kutató, hős elszántsággal egyedül reárohant LX gyalog s VII lovastól környezve Leonidásként óranegyedig az ellenfél bámulatára vívott, míg XXX golyótól érte a halál”
A több mint másfélszázados kőszobor időközben súlyosan megrongálódott, egyes részeit a Nova Gorica-i múzeum kőtárában őrizték, más részei pedig elvesztek, ám a megőrzött dokumentációk alapján lehetséges volt a restaurálás.
Máthé László, a ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája 2010-ben így fogalmazott: miután a település megkereste a ljubljanai magyar nagykövetséget, úgy érezték, hogy kötelességük a magyaroknak is részt venniük a helyreállításban. Hangsúlyozta, hogy a példa azért is egyedi, mert manapság nem nagyon fordul elő, hogy Magyarországgal szomszédos állam polgárai kezdeményezik egy magyar emlék helyreállítását. „Kimondhatjuk, hogy a szlovén civil kezdeményezés nélkül a szobor helyreállítása nem történne meg, sőt, talán azt is elmondhatjuk, hogy a szobor létezéséről valószínűleg nem is tudnának a magyarok, akár Magyarországon, akár Szlovéniában”.
A 17 ezer euró jelentős részét, több mint 10 ezer eurót a szlovének állták. A fennmaradó részt mintegy 900 ezer forinthoz érkezett felajánlás magyaroktól az Egyesült Államokból, Romániából, Ausztriából és Szlovéniából is. A legnagyobb tétel magánembertől 100 ezer forint volt, míg a legnagyobb adomány Budavár önkormányzatától érkezett, 400 ezer forint. Ezt egészítette ki a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium adománya. (2013. december 11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése