2024. április 8., hétfő

Kő Pál: Antall-emlékmű a balatonfüredi Tagore sétányon

Az avatásáról korabeli forrás alapján 

(Antall József születésnapjára)

Antall József (Pestújhely, 1932. április 8.Budapest, 1993. december 12.) Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke, tanár, könyvtáros, muzeológus, politikus. (Wikipedia)
Bóka István, a város polgármestere elmondta: Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész Történelemkönyv című alkotásának avatásán ünnepi beszédet mond többek között Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke, az Országgyűlés alelnöke. (Szomjas Erzsébet fotóján baloldalon Kő Pál látható.)
Az avatás időpontja jelképes jelentőségű, ugyanis 1990-ben ezen a napon, május 23-án tett esküt az Antall-kormány. Süttői mészkőből készült, nyitott könyvet ábrázol, másfél méter magas és három méter széles. A könyv nyitott oldalán Antall József egyik legismertebb mondása olvasható: "Érzésben és lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni". Az emlékmű másik oldalán pedig a Kézai-kódexből származó színes iniciálé, illetve hold és nap szimbólum látható. A másfél méter magas posztamensen álló, nagyméretű emlékművet a Tagore sétányon állították fel.
A polgármester beszámolója szerint a szobor felállításának költségei meghaladják a 10 millió forintot, ám az összegnek csak a felét kellett kifizetni, ugyanis a művész a neki járó mintegy ötmillió forintos honoráriumáról lemondott. Az emlékmű felállítását kezdeményező veszprémi székhelyű Reguly Alapítvány és a füredi önkormányzat közadakozásból gyűjtötte össze a szükséges pénzösszeget, illetve a város 500 ezer forintot adott e célra.
Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere, MDF-es országgyűlési képviselő, a Reguly Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: mindenképpen olyan emlékművet akartak a rendszerváltás utáni első miniszterelnöknek állítani, amely "nem az arcmását közvetíti az embereknek, hanem egy roppant súlyos gondolatát". Elmondta: az időpont mellett a helyszínnek is jelentősége van, ugyanis Antall Józsefnek, a Somló-hegy után, az egyik legkedveltebb helye Balatonfüred volt. Mint a néhai miniszterelnök egykori helyettese, pénteken Balatonfüredre összehívta az Antall-kormány volt tagjait egy úgynevezett informális kormányülésre, a néhai kormányfő emléke előtti tisztelgésre. (A részletek forrása: gondola)
(A felső és a középső képet én készítettem, a helyszíni fotókat Szomjas Erzsébet balatonfüredi lakos, Horváth Balázs személyes meghívottja.)

1 megjegyzés: