2024. január 1., hétfő

Újévi népi hiedelmek

        Az emberiség ősidők óta nagy ünnepségeket rendezett az óesztendő búcsúztatására és az újév köszöntésére. Somló vidékén újév napján egy ifjonc egy öreget (vagy öregembermaszkot viselőt) vert végig a falun – jelképként, hogy az óévet az új esztendő váltja fel. Újévkor a népi hagyományok, a szokások és hiedelmek – akárcsak az év más ünnepein, jeles napjain – az emberi életre, az állatállomány és a termés bőségére vonatkoztak; például szokás volt az első napon a gyümölcsfák megfenyegetése a bő termés érdekében. Az évkezdet minden népnél bizonyos jelképes elválasztó: szerencse- és bőséghozó praktikákkal jár. E naphoz illő hiedelem: ki mint kezdi az évet, úgy éli végig. Az újévi szerencsejelképek, a malac, a lencse, a patkó, a lóhere, a kéményseprő régi szokás tanúi.
• • •
            A disznó a rómaiaknál a szaporodás jelképe volt, a disznóhúsevés pedig a szerencsét ígért. Keleten kövérsége révén a disznót a bőség szimbólumaként ismerik. A magyar népélet  egyik szertartása volt a téli napforduló táján lebonyolított disznóvágás, mivel azt tartották, hogy az előretúrja az évet, illetve a szilveszteri malacpecsenye-fogyasztás, mely meghozza a szerencsét.
• • •
            Az ennivalók közül is sok hiedelem alakult ki. A főzelékekből a lencse evése ajánlatos, mivel a formája hasonlít a pénzérméhez, így biztos, hogy szerencsét hoz. Tiltott viszont a szárnyas, mivel a baromfi köztudottan kikaparja a háztól a szerencsét. Vidéken sok helyen még ma is egész kenyeret tesznek az asztalra. A szokás eredeti oka: egész évben kerülje el a családot az éhezés. A kocsonyának egykor főként a lányos hátaknál volt nagy keletje. A néphit szerint ugyanis szilveszterkor este a lányoknak ki kellett tenni a kocsonyából kibányászott csontot az udvarra, és akiét elvitte a kutya, az az új évben biztosan férjhez megy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése