2024. január 5., péntek

A Szent Korona hazaérkezésének napjára - 1979. január 5.

            1945 elején Szálasi Ferenc nyilaskeresztes „nemzetvezető” a Német Birodalom területére menekült a szovjet csapatok elől. A koronázási ékszereket tartalmazó ládát felpakoltatta egy Opel Blitz típusú katonai teherautóra, majd a Pajtás Ernő ezredes parancsnokolt 10 fős különítmény nyugat felé indult. A Szent Koronát szállító háromtonnás teherautó március 28-án hajnali fél 4-kor lépte át Magyarország határát. Szálasinak az volt a véleménye, hogy „a Szent Korona és az államfő elválaszthatatlanok egymástól”.
            A teherautó a rá következő napokban áthaladt Semmering, Mürzsteg majd Máriazell településeken, és április 1-én éjszaka megérkezett a St. Pölten mellett fekvő Jeszenszky Imre első világháborús veterán kastélyához. Az egykori repülős tiszt befogadta a ládát és a koronaőröket, de Szálasít és kíséretét nem engedte a birtokára, így ők a szomszédos Attersee nevű településen töltötték az éjszakát. A Szent Korona elföldelésére 1945. április 26-án, kevéssel éjfél után került sor. A koronaőrök egy elfűrészelt benzines hordóba rejtették a regáliákat, de a koronázási kard nem fért bele, így a palásttal együtt a ládában maradt. Munkájuk nem volt teljesen tökéletes, így másnap visszamentek, és gyeptéglával fedték be a friss földhantot. Május 2-án a koronaőrség levált a nyilaskeresztes pártszolgálatos csoportról, és a Mattsee melletti plébániára szállásolta el magát, várva az amerikai hadsereg katonáit. Május 7-én ejtették foglyul a koronaőrség tagjait, a csoportot az a George Granville vezette a 7. hadsereg ideiglenes főhadiszállására, aki a világháború előtt hagyta el Magyarországot. Az amerikaiak megszerezték a koronázási ládát, majd a Szálasi szárnysegédjénél lévő kulcsot is. A láda azonban üres volt. Végül az egyik koronaőr elárulta, hogy a koronát Szálasi rendelkezésére Mattsee mellett, egy mocsárban elásták.
            A Szent Korona az Amerikai Egyesült Államok őrizetébe került, előbb Európában, majd 1951–1978 között az Egyesült Államok Texas államában lévő Fort Knox katonai támaszponton őrizték huszonhét éven keresztül. Visszaadását a magyar kormány nemzetközi fórumokon többször is szóvá tette – eredménytelenül.
            Végül a Szent Korona több mint három évtized után tért haza Jimmy Carter elnöksége alatt. Cyrus Vance, az USA külügyminisztere 1979. január 5-én Budapestre érkezett a magyar Szent Koronával és a koronázási ékszerekkel. Másnap – január 6-án – a Parlamentben ezeket ünnepélyesen átadta Apró Antalnak, az országgyűlés akkori elnökének.
            Ezt követően két évtizedig a Magyar Nemzeti Múzeumban állították ki, de volt, amikor raktárban őrizték. 1999. december 21-én a Magyar Országgyűlés elfogadta a Szent Koronáról szóló 2000. évi. I. törvényt. Ez alapján a Korona 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között – a jogarral és az országalmával – a Parlament kupolacsarnokába került.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése